V Budapešti vznikla první tranzitní zóna pro běžence

Maďarsko čelí velkému náporu ilegálních přistěhovalců. Nestaví ale jen plot na svých hranicích se Srbskem. Budapešť se snaží také postarat o běžence, kteří už v Maďarsku jsou. Na budapešťském východním nádraží Keleti proto radnice otevřela první takzvanou "tranzitní zónu". Stovky migrantů tady mohou dostat informace, osprchovat se a požádat o pomoc zdravotníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tranzitní zónu si natáčejí televizní štáby

Tranzitní zónu si natáčejí televizní štáby | Foto: Gregor Martin Papucsek

Mladý, asi 30letý Afghánec je v Maďarsku spokojený. „Tady je dobře, všechno v pořádku, policie korektní, poměry a služby i v této zóně jsou v pořádku.“

Podobně smýšlejí i další desítky migrantů z Afghánistánu a Pákistánu, kteří se jako první odvážili do nové tranzitní zóny. Myjí se, odpočívají, leží na dekách či sedí na schodech.

Přehrát

00:00 / 00:00

V první tranzitní zóně pro běžence v Budapešti natáčel Gregor Martin Papucsek

Šéf pořádkového ředitelství budapešťské samosprávy György Petö říká, že při řešení migrační krize musí Budapešť za peníze maďarských daňových poplatníků poskytnout pomoc. Evropská unie totiž podle něj není schopna věnovat se otázce migrantů efektivně.

Ve spolupráci s dobrovolníky vytvoří vedení Budapešti podobné tranzitní oblasti i u západní a jižní stanice nádraží Keleti. Kromě zajištění hygienických podmínek jde i o převoz migrantů na další stanici, odkud by se dostali do táborů, které jim úřady vyznačily při nelegálním přechodu ze Srbska.

Známou postavou dobrovolných pomocníků je v Keleti asi 130kilový chlap přezdívaný Baba. Jeho otec je z Egypta a on tak umí arabsky, což je zde obrovská výhoda. Říká, že dobrovolníkům se konečně podařilo dosáhnout toho, aby migranti měli lidské podmínky.

Unavená rodinka u stanice Keleti | Foto: Gregor Martin Papucsek

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme