V Doněcku hořela auta OBSE, mise se potýká s nepřátelstvím místních

Tři pancéřovaná auta mise OBSE na východní Ukrajině shořela a další čtyři vozy neznámí pachatelé silně poškodili. K incidentu došlo před hotelem Park Inn v Doněcku, ve kterém bydlí příslušníci zvláštní pozorovatelské mise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Doněcku shořela tři pancéřovaná auta mise OBSE

V Doněcku shořela tři pancéřovaná auta mise OBSE | Zdroj: Reuters

Odpovědnost za žhářský útok nesou podle mise OBSE ti, kdo kontrolují Doněck. Vedení separatistické Doněcké lidové republiky to ale popírá.

„Uvědomujeme si, že mise OBSE je tím můstkem, který nás spojuje s mezinárodní veřejností a umožňuje předat informace o tom, co se u nás děje. Odchod zvláštní monitorovací mise by pro nás byl krajně nevýhodný,“ prohlásil mírový vyjednavač za Doněck Denis Pušilin.

Podle jeho názoru mohlo jít o chuligánství nebo ukrajinskou provokaci. Nehledě na incident, mise OBSE v Doněcku zůstává.

Minulý týden na stejném místě protestovaly stovky obyvatel Donbasu proti nečinnosti a neobjektivitě pozorovatelské mise. Před hotel přivezli cisternu s rudou barvou a vypustili ji na silnici. Rudá měla symbolizovat krev civilistů.

Demonstrant posprejoval vozidlo OBSE při protestech v Doněcku | Foto: Reuters

Pozorovatelé pak protestujícím vysvětlili, že z bezpečnostních důvodů nemohou být na všech místech, která se stala terčem ostřelování.

OBSE prakticky každý den vydává situační zprávy, ruská i ukrajinská média si z nich ale vybírají pouze ty pasáže, které popisují útoky druhé strany.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme