Řečníka z demonstrace proti imigraci policie obvinila z podněcování k nenávisti

Policie obvinila řečníka z demonstrace proti imigrantům, která se konala v sobotu v Praze. Slovenského nacionalistu policisté odvedli přímo z pódia kvůli podezření ze spáchání trestného činu podněcování k nenávisti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třicetiletého Slováka zadržela policie kvůli projevu na demonstraci proti imigrantům

Třicetiletého Slováka zadržela policie kvůli projevu na demonstraci proti imigrantům | Zdroj: ČTK

„Třicetiletý muž byl převezen na policejní služebnu, kde ho kriminalisté zadrželi a následně ještě v průběhu večera také obvinili z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ řekla Radiožurnálu mluvčí policie Iveta Martínková.

Podle informací ČTK patří obviněný muž ke slovenské nacionalistické organizaci Vzdor. Stíhaný je na svobodě, podle Martínkové mu hrozí až dva roky vězení.

Politoložka Kateřina Kňapová, která projevy slyšela, včera Radiožurnálu popsala, že důvodem zadržení a následného obvinění muže jsou podle ní antisemitské výroky.

„Hovořil o jakémsi židovském spiknutí, o tom, že on sám není antisemita, je ale antisionista a nemá rád Židy. A potom taky to, že začal vlastně porovnávat rasy,“ uvedla Kňapová.

Incident demonstraci proti uprchlíkům na Staroměstském náměstí na několik minut přerušil, zasahovat museli i těžkooděnci. Leště předtím vystoupil například předseda krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas. Dav nesl transparenty s nápisy jako "Stop invazi vetřelců" a křičel "Hanba vládě".

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme