Zlínští hasiči bojovali s ohněm podél trati u Starého Města, v místě nejezdily vlaky

Na Slovácku odpoledne hořelo několik úseků železničního náspu. Ložiska požáru mezi Starým Městem a Moravským Pískem už hasiči zlikvidovali. Vypálená místa teď ještě kontrolují a znovu prolévají vodou. Požár na několik hodin zastavil či omezil provoz na frekventované trati Přerov – Břeclav, a to v úseku mezi Otrokovicemi a Moravským Pískem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár u Starého Města zasáhl travní porosty a keře v úseku asi 12 kilometrů

Požár u Starého Města zasáhl travní porosty a keře v úseku asi 12 kilometrů | Foto: HZS Zlínského kraje

Dvaadvacet cisteren zasahovalo na bezmála patnácti kilometrech trati. Příčinu podle mluvčího krajských hasičů Libora Netopila určí až vyšetřování.

„Vzhledem k tomu, že k požáru došlo v bezprostřední blízkosti železniční tratě, se dá předpokládat, že mohlo dojít k odletu jisker v důsledku technické závady na projíždějícím vlaku,“ řekl Českému rozhlasu Netopil.

„Ten zásah byl velmi náročný, a to z pohledu jak špatné přístupnosti některých míst hoření, tak samozřejmě klimatických podmínek, které mají vliv i na činnost hasičů,“ přiblížil mluvčí hasičů.

Požáry lesních a travních porostů zaměstnávaly po celou sobotu jihomoravské hasiče. Dlouhé hodiny bojovali s plameny na poli u Kobeřic na Vyškovsku, kde s hašením pomáhal i policejní vrtulník. Večer pak vyjížděli do Krasové na Blanensku, kde hořel les.

Plameny zasáhly plochu asi 100 krát 250 metrů. Na místě zasahovalo celkem 10 jednotek hasičů, kteří část vzrostlých stromů museli pokácet. Nikdo nebyl zraněn. Předběžná škoda byla vyčíslena asi na 100 tisíc korun.

Počet požárů stoupá každý den

Kvůli přetrvávajícímu suchu a vysokým teplotám platí v celém Česku varování meteorologů před nebezpečím požárů. Jejich počet stoupá každý den; na začátku minulého týdne zasahovali hasiči průměrně u 150 požárů denně, což je trojnásobek dlouhodobého denního průměru. Včera ale už vyjížděli k 198 požárům.

Přibývá také velkých požárů ve třetím stupni poplachu, od začátku tohoto měsíce jich bylo už jedenáct.

„Jsou to velké lesní požáry, často hoří i přilehlá pole anebo louky. Jsou to požáry, kde často zasahuje více než 100 hasičů, často se střídají, je tam velké množství techniky. Zvláště v lesích je problém s dopravou vody,“ přiblížila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Přesušená země a tropické teploty mají podle ní na vzniku požárů podíl. Stačí malá jiskra, která by běžně zhasla, ale kvůli suchu se rozhoří a oheň se navíc velmi rychle šíří. Nejčastěji v těchto dnech hoří kvůli technickým závadám na strojích, které pracují na polích. Často totiž nastane zkrat a pak už stačí zmíněná malá jiskra.

Druhou nejčastější příčinou je lidská nedbalost. Viníkovi požáru hrozí pokuta až 25 tisíc korun a trestní stíhání.

Roman Verner, Eliška Malínská, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme