Útoků s použitím nožů v Británii přibylo. Navzdory zákazu jejich nošení na veřejnosti

Ve Spojeném království poprvé za čtyři roky stoupl, byť minimálně, počet trestných činů spáchaných s použitím nože nebo jiného ostrého předmětu. Už za pouhé nošení řezné nebo sečné zbraně na veřejnosti přitom v Británii hrozí zápis v trestním rejstříku a za opakovaný prohřešek jde člověk automaticky do vězení. Počet přepadení s použitím nože stoupl meziročně o 13 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Násilí (ilustrační foto)

Násilí (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Nakonec úspěšně apelovaly na veřejnost s prosbou o informace o pachatelích maminka a sestra Alana Cartwrighta.

Teprve 15letého hocha jedoucího na kole nečekaně bodl v severolondýnské čtvrti Islington jeden z trojice útočníků nožem do hrudi.

Chlapec svůj bicykl před zloději uchránil. O kus dál ale zkolaboval a rychlá zdravotnická pomoc už byla marná. Pravděpodobným pachatelům je 17, 18 a 21 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Británii poprvé za čtyři roky stoupl počet trestných činů spáchaných s použitím nože. Debatu o této problematice přiblížil Jiří Hošek

„Pořád si myslím, že tu máme příliš mnoho lidí, kteří u sebe nosí nůž. Podporuju myšlenku, aby za to recidivisté dostávali automaticky trest odnětí svobody," říká velitel Metropolitní policie, sir Bernard Hogan-Howe.

Debata o téhle otázce se rozběhla pokaždé, když média zaplavily reportáže o dalším hrůzném zločinu s použitím nože, který teenageři v posledních letech taky obrátili proti kantorům na školách.

Kdo bude v Británii usvědčený podruhé z nošení nože nebo podobného předmětu na veřejnosti, musí nově počítat minimálně s šesti měsíci za mřížemi. Maximální trest odnětí svobody se pak může vyšplhat až na čtyři roky. Úřady počítají s tím, že podle tohoto paragrafu skončí ročně ve vězení asi tisícovka delikventů.

Vedle přísnějších trestů pomohla i kampaň

Kromě zpřísnění trestů se policii ve Spojeném království v minulých letech podařilo situaci mírně zlepšit i díky mohutné kampani proti kultuře nošení nožů na veřejnosti. To je hlavně doména pouličních band ve větších aglomeracích.

„Poprvé jsem se chopil nože, když mi bylo asi 15. Přišlo mi automatické si ho vzít, kdykoli jsem opouštěl svůj životní prostor, zkrátka oblast, kde jsem se cítil bezpečně. Nůž mi dával pocit, že jsem nepřemožitelný. Měl jsem dojem, že když budu mít u sebe nůž, budu i v nepřátelském prostředí v pořádku," vysvětluje mladík, kterého vyzpovídala BBC.

Svůj nůž už odložil a dnes se k podobnému kroku snaží inspirovat další teenagery. Podle expertů ale Británii čeká v tomto snažení ještě dlouhá cesta.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme