Demonstrace na podporu uprchlíků. V Bělé se sešlo 20 lidí s transparenty

Dvě desítky lidí přišly podpořit uprchlíky před tábor Jezová v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Shromáždění pořádalo sdružení Konexe, křesťanská iniciativa Společně žít v míru a Mladí zelení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvě desítky lidí přišly podpořit uprchlíky před tábor Jezová v Bělé pod Bezdězem

Dvě desítky lidí přišly podpořit uprchlíky před tábor Jezová v Bělé pod Bezdězem | Zdroj: ČTK

Kromě podpory běženců žádali demonstranti, z nichž někteří dorazili z Německa, dodržování lidských práv a lepší azylovou politiku v Česku.

Na transparentech měli hesla jako "Svobodu lidem" nebo "Bůh dává Slunce všem". Utečenci na demonstranty neviděli, parkoviště a zařízení oddělují vysoké stromy.

Setkání bylo poklidné bez jakýchkoli incidentů. Na místo dorazil také jeden odpůrce migrantů s transparentem, na kterém měl napsáno "Islám do Česka nepatří". Situaci hlídalo na místě několik policistů a starosta Bělé pod Bezdězem Milan Lomoz z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demonstraci před zařízením Jezová v Bělé pod Bezdězem sledoval reportér Radek Duchoň

V Bělé teď pobývá na 500 nelegálních migrantů. Ministerstvo vnitra nedávno kapacitu zvýšilo na 700 míst. Hasiči navíc postavili stany pro další téměř stovku lidí. Měly by posloužit v případě náhlého přílivu běženců.

Radní z Bělé se v tomto týdnu setkali s policisty a experty z ministerstva vnitra, pod které objekty patří. Starosta chce mít po nedávných nepokojích v zařízení jistotu, že bude areál pod větší kontrolou a že se migranti nebudou pohybovat po městě.

Po dohodě budou zaměstnanci areálu kontaktovat policii vždy, když zařízení někdo opustí. Starosta také žádá, aby byli propuštění lidé vybavení penězi, případně jídlem nebo jízdenkou na vlak.

Na místo dorazil také jeden odpůrce migrantů | Foto: ČTK

Podle evropského statistického úřadu patří Česko k zemím, kde cizinci žádají o azyl nejméně. Během prvního pololetí evidovalo ministerstvo vnitra 784 žádostí. Maďarsko jich za tu dobu mělo 85krát víc, Rakousko 36krát a Švýcarsko patnáctkrát.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme