V Brazílii duní vařečky o prázdné hrnce. Bohatí protestují proti prezidentce

Brazílie byla kdysi miláčkem investorů, skoro ekonomickým tygrem, a její vláda zároveň dovedla pozvednout nejchudší z jejich bídy. Jenže teď se začíná zdražovat, ekonomika drhne, na povrch vyplouvají korupční skandály. Prezidentka má rekordně nízkou popularitu, jen necelých 8 procent. V ulicích brazilských měst to není ani tak vidět, jako spíš čas od času pořádně slyšet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nerezové hrnce, nádobí

Nerezové hrnce, nádobí | Foto: Fotobanka stock.xchng

Hrnce, pánvičky, vařečky, pokličky a třeba i trumpety. Tak vypadají nástroje, kterými vyjadřují nespokojenost s politickou situací obyvatelé hned několika států v Jižní Americe.

V Brazílii si k tlučení vařečkami do hrnců ven z okna si přidali houkání fotbalovými trumpetami s pístem nebo blikání světly.

Tentokrát se tahle kakofonní samba rozezněla ve chvíli, kdy v nejsledovanější televizi pustili reklamu vládní strany. Ukazovali, jak za 12 let zmodernizovali zemi, jak pomohli chudým a nakrmili nejchudší. Teď v době krize, ano krizi přiznávají, jsou nutné úspory.

Protest prázdných hrnců vymysleli v Chile v 70. letech proti levicovému prezidentovi Salvadoru Allendemu. Pak se uchytil v mnoha zemích kontinentu. V Brazílii se teď takhle už pár měsíců vyjadřují hlavně bohatší čtvrti, kde žije většina lidí, co by nikdy levicovou Stranu pracujících nevolila.

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová se netěší velké oblibě. Popularita hlavy státu klesla na rekordně nízkou úroveň | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme