Kdy se začne stavět další úsek dálnice D11? Chybí peníze...

10. srpen 2015

V posledním rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury chybí peníze na pokračování důležitých silnic na východě Čech. Rozpočet nepočítá se zahájením úseku D11 z Hradce Králové do Smiřic a nejsou v něm ani prostředky na výstavbu pokračování rychlostní silnice číslo 35 z Opatovic do Časů. Přesto ředitelství silnic a dálnic a také regionální politici věří, že se oba úseky začnou stavět v příštím roce.

Stát už v úseku Hradec Králové Smiřice vykoupil 98 procent pozemků potřebných pro stavbu dálnice, potvrzuje za Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl: "Na, řekněme jednotky těch případů nevypořádaných pozemků, jsou vydány žádosti o vyvlastnění".

Obdobná je situace na navazující části dálnice od Smiřic k Jaroměři - tam je vykoupeno 95 procent pozemků.

Čtěte také

Jan Rýdl věří, že ministerstvo dopravy potřebné peníze pro stavbu D11 nakonec vyjedná: "Předpokládáme, že pokud nenastanou opravdu neočekávané komplikace a pokud ty finanční prostředky budou tak jak máme sjednáno, bude možné zahájení stavby ve třetím kvartále roku 2016".

Zdeněk Neusar z ministerstva dopravy potvrzuje, že aktuální rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury s dalšími úseky D11 a R35 nepočítá: "Vzhledem k tomu, že jednání budou ještě probíhat po vládních prázdninách, počítáme s tím a pevně věříme, že žádná výstavba ohrožena nebude".

Dálnice D1 (ilustrační foto)

Ředitelství silnic a dálnic tak věří, že do konce roku 2016 rozestaví nejen nové úseky dálnice k Jaroměři, ale také rychlostní silnice číslo 35 mezi Opatovicemi a Ostrovem.

Také hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc z ČSSD věří, že se peníze na prodloužení páteřních komunikací najdou: "My stále věříme, že se po jednáních mezi ministerstvem dopravy a ministerstvem financí najdou další peníze. A to znamená, že se stavba dálnice D11 nezastaví".

Hetman také pozval do kraje ministra dopravy, aby mu předvedl, jak příprava obou staveb pokročila.


Zvětšit mapu
Spustit audio