Z brutálního ubití muže policie obvinila dva nezletilé. Jsou ve vazbě

10. srpen 2015

Smrt bezdomovce na pardubickém autobusovém nádraží mají na svědomí dva nezletilí mladíci. Ti muže v pondělí 3. srpna v časných ranních hodinách bezdůvodně napadli, když spal na lavičce.

Brutálním půlhodinovým útokem mu způsobili mnoho zranění. 55letý Slovák, který patřil podle vyšetřovatelů k bezproblémových lidem bez domova a byl spíš samotář, zemřel na šok způsobený krvácením do břicha.

Vyšetřovatel Robert Veleta řekl, že pachatelé přijeli do Pardubic na kole s úmyslem s někým se poprat, neměli ale konkrétní záměr. Byli pod vlivem alkoholu.

Policisty překvapila délka a brutalita útoku. Mladíci po dokončení činu nahlásili náhodnému kolemjdoucímu, že na zemi na nádraží leží zraněný bezdomovec, pak z místa činu odešli.

K objasnění případu došlo po necelých čtyřech dnech ve spolupráci kriminalistů z krajské a okresní kriminálky v Pardubicích. Na případu spolupracovalo i mnoho dalších policistů z krajského ředitelství. Výrazně k objasnění přispěla média a veřejnost.

Maximálně pětiletý trest

Oba mladíci byli obviněni z provinění těžké ublížení na zdraví s následkem smrti ve spolupachatelství. Ke svému jednání se doznali a v současné době jsou vzhledem k jejich nízkému věku ohroženi trestní sazbou od 1 roku do 5 let. (Dospělému by hrozilo 8 až 16 let odnětí svobody.) Soudce Okresního soudu v Hradci Králové akceptoval podněty na vzetí obou mladých mužů do vazby, kde jsou již od soboty umístěni.

Mladíci muže půl hodiny mučili

Vyšetřovatel, kapitán Robert Veleta, popsal útok, který měl trvat bezmála půl hodiny. „Mladíci měli muže bít údery pěstmi i kopy po celém těle, včetně obličeje. V útocích se střídali. Vše bylo vedeno s velkou intenzitou. Po muži dokonce několikrát vystřelili ze vzduchové pistole. Poté ho poranili i nůžkami, které mu vzali z batohu. Útok byl veden i na genitálie poškozeného. Mladíci dokonce použili i francouzskou hůl, ze které sundali gumový nástavec a holí mu poškodili anální otvor. Nakonec mu zapálili vlasy, které mu uhasili botou jednoho z nich.“

Plukovník Milan Šimek byl mírou brutality mladíků překvapen: „Myslel jsem si, že se od roku 2010, kdy jsme vyšetřovali případ napadení osoby bez domova v Tyršových sadech, již takový případ řešit nebudu. Nicméně míra brutality v tomto případě mne opravdu překvapila.“

Čtěte také

Oba kriminalisté se jednoznačně shodli, že je to jeden z nejbrutálněji vedených útoků, které za svoji policejní kariéru řešili.

autor: ba
Spustit audio