Se psem do restaurace? Bez problému a většinou mu sami dají napít

10. srpen 2015
Zprávy z

Teplo zužuje nejenom lidi, ale i zvířata. V podstatě mají stejné trable. Veterináři obecně nedoporučují příliš dlouhé pobyty se psy na sluníčku, je lepší ho odložit ve stínu. Když už jdeme kupříkladu do restaurace, měl by dostat napít. Podle zjištění reportérky se tak běžně děje a většinou bezplatně.

Se psem Oskarem a jeho majitelem vyrazila redaktorka Martina Kovaříková do restaurace na okraji Žďáru nad Sázavou. „Jsou tam misky,“ řekl číšník s tím, že voda je skutečně rozmístěná po venkovní zahrádce. „Nedávno jsme byli s přítelkyní v penzionu Najdek, zastavili jsme se tam na pivo. Slečna nám ochotně pivo natočila a všimla si, že máme psa a sama přinesla vodu,“ popisuje majitel Oskara Vašek.

Vodu pro psy mají i v jihlavské kavárně Muzeum, dokonce i něco navíc. „Máme i psí misku a nosíme skoro automaticky. Máme tady už své pejsky. I zmrzlinu, chodí se husky pravidelně a dává si vanilkovou,“ směje se obsluhující paní Květa.

Pes je jako člověk, pít potřebuje

O nutnosti pít není při tropickém počasí pochyb. Starší člověk je náchylnější stejně jako starší pes, říká jihlavský veterinář František Kostka: „Jsou vnímavější třeba pejsci, kteří mají chronický problém se srdíčkem. Obecně jsou i náchylnější, aby dostali úpal nebo úžeh. Potom těžce dýchají a je třeba jim poskytnout nějakou péči.“

autor: Martina Kovaříková
Spustit audio