Odmítnuté žadatele o azyl by mohly posoudit nově zřízené nezávislé tribunály

V Česku mají vzniknout nezávislé tribunály, které budou přezkoumávat žádosti o udělení azylu. Ministerstvo spravedlnosti tak reaguje na požadavek Evropské komise, která chce sjednotit azylovou politiku v unijních zemích. S informací přišel server Hlídací pes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti v utečeneckých táborech si zatím nedělají starosti s budoucností

Děti v utečeneckých táborech si zatím nedělají starosti s budoucností | Foto: Robert Mikoláš

Odvolání proti neudělení azylu dosud řeší správní soudy, které musejí od 21. července postupovat podle unijních pravidel. To znamená znovu přezkoumat situaci, v jaké se migrant ke dni jejich rozhodnutí nachází.

Soud se přitom musí obrátit i na zahraniční instituce, což zabere čas. Proces by měly zjednodušit právě nezávislé tribunály.

Přehrát

00:00 / 00:00

K připravovanému vzniku nezávislých tribunálů, které by posuzovaly zamítnuté žádosti o azyl, se ve vysílání Radiožurnalu vyjádřila prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová

„Mohli by tam zasedat soudci i úředníci. My ale máme pocit, že je lepší, aby tam přece jenom zasedali úředníci, a k soudcům se dostalo celé to azylové řízení teprve až v momentě, kdy proti rozhodnutí tribunálu bude podána správní žaloba,“ popsal představu ministerstva spravedlnosti náměstek Michal Franěk.

O přesné podobě tribunálů teď jeho resort jedná s resortem vnitra. Kdy bude hotový návrh zákona, zatím ale žádná ze stran neví.

Podle prezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové je zřízené tribunálů pouze jednou z možností, jak doplnit právní úpravu azylového systému v České republice tak, aby odpovídal požadavkům norem společného evropského azylového systému.

„Zaleží na konkrétní podobě tribunálu. Název tribunál je velmi obecný pojem. Ten tribunál může mít různé pravomoci a druhy činnosti. Já ho rozhodně nezavrhuji, považuji ho za rovnocennou možnost, stejně tak jako posílení státního soudnictví,“ říká Zemanová.

Věra Pfeifferová, Jana Vondráčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme