Požárů kvůli suchu přibývá. U Bavorova hořelo pole, na Plzeňsku vzplál les

Velké požáry na několika místech opět zaměstnávají hasiče. Kvůli dlouhodobému suchu platí v několika krajích zákaz rozdělávání ohně a kouření v přírodě. Naposledy ho vyhlásil Liberecký kraj. Výstraha před požáry platí pro celé Česko. S velkým ohněm odpoledne bojovali hasiči u Bavorova na Strakonicku, kde hořelo pole a les. U Mladotic na severním Plzeňsku hoří několik set metrů lesa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Bavorova na Strakonicku shořelo na ploše cca 150 hektarů pole a část lesa

U Bavorova na Strakonicku shořelo na ploše cca 150 hektarů pole a část lesa | Zdroj: ČTK

U Bavorova na Strakonicku hořelo 60 hektarů pole a požár zasáhl i hektar smíšeného lesa. Na místě zasahovalo 16 jednotek hasičů a také vrtulník

„Požár komplikoval velice silný vítr, který oheň neustále rozfoukával a postupoval rychleji než zasahující jednotky,“ popisuje likvidaci požáru vyšetřoval Robert Matulka.

Přehrát

00:00 / 00:00

U Bavorova shořelo 60 hektarů pole s obilím a také kus lesa. Na místě natáčela reportérka Jitka Cibulová Vokatá

Šedesát hektarů pole s ječmenem a také kus lesa lehly popelem vinou jediné jiskry. „Těch možností je samozřejmě několik, ale většinou se jedná o nějakou jiskru, která vznikne například při tření lišty o kámen, nelze vyloučit přehřátí nějakého ložiska v tom stroji,“ vysvětluje Matulka.

Jedno z polí, kde hořelo, patří zemědělskému podniku Zemcheba Chelčice. Právě tam se dnes obilí sklízelo. „Sklízeli jsme jarní sladovnický ječmen a shořelo nám řádově 40 hektarů plochy, z toho 15 až 20 hektarů nebylo sklizených,“ říká agronom Roman Horák.

Předběžnou škodu vyšetřovatelé vyčíslili přes půl miliónu korun.

Na severním Plzeňsku hoří les

S rozsáhlým požárem lesa bojují od odpoledne hasiči u Mladotic na severním Plzeňsku. Oheň zasáhl zhruba 20 hektarů lesa a 30 hektarů pole. Hasiči vyhlásili 3. stupeň pohotovosti a do akce nasadili 20 jednotek a dva vrtulníky.

„Potýkáme se s nedostatkem vody, ne kvůli tomu, že by nebyla voda, ale kvůli terénu a velkému převýšení. Evakuace přilehlých rekreačních osad zatím nebyla nutná. Požár poničil asi 30 hektarů pole a odhadem 20 hektarů lesa,“ popsala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Oheň se do lesa se rozšířil z pole, které pravděpodobně začalo hořet od zemědělského stroje. Večer se už oheň podle Jakoubkové podařilo lokalizovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vysokém nebezpečí požárů mluvili Luděk Prudil z Hasičského záchranného sboru a Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství


„Požár máme pod kontrolou a už se dál nešíří. Hasiči pravděpodobně budou po celou noc a ještě následující dny procházet požářiště s termokamerou, budou vyhledávat skrytá ohniska a jednotlivá nalezená ohniska budou prolévat vodou.“

Požárů kvůli velmi vysokým teplotám a dlouhotrvajícímu suchu každý den přibývá. Hasiči vyjížděli v posledních týdnech zhruba třikrát častěji, než je dlouhodobý denní průměr.

Meteorologové opět varují před požáry a vysokými teplotami v Česku

Číst článek

„Při většině požárů, které se v současné době objevují a mají ten velký rozsah, je příčina buď v technické závadě na stroji na poli, anebo to může být i nedbalostní jednání,“ říká Luděk Prudil, ředitel odboru operačního řízení Hasičského záchranného sboru.

„Zemědělci by za těchto podmínek rozhodně neměli zapomenout na to, že při žních je potřeba mít na místě traktor s pluhem a cisternu s vodou. Jinak ty následky mohou být takové jako u Bavorova.“

Velmi vysoké teploty od 32 do 37 stupňů Celsia podle aktuální předpovědi meteorologů potrvají až do pátku, pršet má v nejbližších dnech jen ojediněle. Stále tak platí výstraha před vysokým nebezpečím vzniku požárů, a to pro všechny kraje.

Shořelé pole u Bavorova na Strakonicku | Foto: ČTK

Jitka Cibulová Vokatá, Václav Malina, Monika Červená, Jindra Klímová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme