Úřady ve Fergusonu vyhlásily kvůli novým nepokojům mimořádný stav

Přes dvacet lidí zadržela americká policie ve městě Ferguson, kde se zvedla nová vlna nepokojů. Úřady dokonce vyhlásily mimořádný stav. Poklidné víkendové protesty připomínající rok od zastřelení černošského mladíka Michaela Browna skončily střelbou a násilím. Jeden člověk je po přestřelce s policií v kritickém stavu. Obviněn byl z napadení veřejného činitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie pozatýkala na 50 lidí poté, co zablokovali soudní budovu v St. Louis

Policie pozatýkala na 50 lidí poté, co zablokovali soudní budovu v St. Louis | Zdroj: Reuters

Ve Fergusonu teď podle zpravodajky Českého rozhlasu Lenky Kabrhelové panuje „nervózní klid“.

Protesty z noci na dnešek provázely drobné srážky demonstrantů s policií. Ta ale použila jen pepřový a ne slzný plyn. Na místo dorazily i posily z dalších regionů. Zadrženo bylo 23 lidí. Policisté ale nezaznamenali žádnou střelbu, rabování, násilí, vloupání nebo vandalismus.

Panovaly obavy, že se situace vyhrotí. Majitelé obchodů a domů v oblasti prohlásili, že jsou připraveni bránit svůj majetek. Klidu nepomohlo ani to, že se na místě objevila skupina bývalých vojáků, kteří si říkají Obránci ústavy. Jde výhradně o muže bílé barvy pleti, kteří se zbraněmi hlídkují v ulicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úřady ve Fergusonu vyhlásily kvůli novým nepokojům mimořádný stav. Situaci sleduje zpravodajka Čro Lenka Kabrhelová

Osmnáctiletý mladík, který byl o víkendu postřelen, je podle policie v kritickém stavu. Úřady tvrdí, že Tyrone Harris byl mezi skupinou lidí, kteří v neděli pozdě večer stříleli na auto s tajnými policisty, a ti střelbu opětovali. Státní zástupci ho obvinili z celkem deseti trestných činů.

Mladíkův otec ale nesouhlasí – Tyrone Harris prý na policii neútočil a údajně se nenašly ani otisky na zbrani. Kritika zaznívá i od některých aktivistů. Nelíbí se jim, že policie nasadila do nepřehledné situace neuniformované policisty.

Čtyři policisté, kteří na mladíka vystřelili, byli postaveni mimo službu. Násilí už odsoudila a ke klidu vyzvala americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová.

Během pondělka pořádkové síly pozatýkaly na 50 lidí, včetně renomovaných aktivistů za občanská práva, a to poté, co zablokovali soudní budovu v St. Louis.

Demonstranti žádají rozpuštění fergusonské policie, která podle federálního vyšetřování dlouhodobě zasahovala vůči černošskému obyvatelstvu na základě rasové předpojatosti.

Lenka Kabrhelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme