Soubor Divadla Letí zahraje v rámci Prague Pride inscenaci No Tears For Queers

Zločin z nenávisti bude dnes ve Studiu Švandova divadla řešit soubor Divadla Letí. Hru No Tears For Queers současného švédského dramatika Mattiase Brunna zrežíroval Adam Svozil a zabývá se v ní brutální vraždou mladého homosexuála. Premiéra začíná dnes ve 20 hodin v rámci festivalu Prague Pride.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Letí

Divadlo Letí | Foto: Divadlo Letí

„Hra v původní verzi pojednává o třech zločinech z nenávisti, z nichž jsme z časových důvodů vybrali jenom jeden, a to ten globálně nejznámější, což je vražda Matthewa Sheparda, která byla v Americe v 90. letech,“ říká Adam Svozil.

„Matthew Shepard je jeden z mála lidí, kteří ve hře nevystupují. Je tam jen v roli oběti a hovoří všichni okolo něj, takže zločin je zobrazen jako něco, co v podstatě vymaže člověka, který je následně redukován a utilitárně používán všemi stranami k nějaké vlastní agendě, což mi přišlo zajímavé,“ dodává režisér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražské Divadlo Letí uvede v rámci festivalu Prague Pride novou inscenaci No Tears For Queers. S režisérem Adamem Svozilem o ní mluvila V. Štefanová

Jaký je tedy váš přístup ke queer tématice? K tématice, která řeší sexualitu?

Většinou je problém, že postava je jednorozměrná, že jediná věc, kterou se o ní dozvíme, je její sexualita, přičemž se zpravidla používají klišé jako zženštilost pro gaye nebo naopak zmužnělost pro lesbičky.

Co vás motivovalo přistoupit na to, že tuto skicu s Divadlem Letí pro festival Prague Pride připravíte?

Protože hlavní téma zrovna této hry jsou zločiny z nenávisti, takže mi to umožnilo se o tomto tématu blíže informovat, což jsem rád. Hra sama o sobě je do značné míry publicistická nebo informativní, protože vychází z dokumentární knihy, takže má především informativní hodnotu.

Existuje nějaký český ekvivalent? Máme i v naší zemi nějakou zkušenost s tím, že by byli homosexuálové stíháni za sexuální orientaci?

Dne 12. října 1998 zemřel v nemocnici na následky vážných zranění student univerzity ve Wyomingu Matthew Shepard. Několik dní předtím byl krutým a nelidským způsobem mučen a zbit. Případ byl překvalifikován na vraždu, z které byli obviněni Russell Arthur Henderson a Aaron James Mckinney. Matthew Shepard byl gay. Motivem jeho vraždy byla „pouze“ homofobní nenávist.
Zdroj: Švandovo divadlo

Problém v Česku je, že policejní statistika přímo na tyto zločiny neexistuje. Zrovna takový emblematický případ jsem nenašel. U nás je mnohem rozšířenější zločin z rasově motivované nenávisti, který můžeme najít ve statistikách. Je trochu záhada, nakolik je to rozšířený problém.

Jakou formu může divák očekávat ve scénickém čtení, které s Divadlem Letí připravujete?

Forma trochu vyplývá ze hry, která je sled obrazů, z nichž každý používá trochu jiný systém zobrazování – něco je rekonstrukce zločinu, něco vyprávěná pasáž. Jsou tam čtyři herci.

Scénický přístup spočívá v adekvátním využití náležitostí, které přísluší k módům vyprávění, to znamená, když je to rekonstrukce, tak zvolit způsob mluvy a pohybu, který je typický pro policejní rekonstrukci.

Simona Bartošová, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme