Poláci smutní, Jaguar dal přednost Slovensku. Novou továrnu postaví asi v Nitře

Britská automobilka Jaguar Land Rover z indické skupiny Tata Motors podepsala předběžnou dohodu o postavení nového závodu na Slovensku. Výroba by měla začít v roce 2018 a postupně by se mohla vyšplhat až na 300 tisíc aut ročně. Automobilka uvažuje o stavbě továrny v Nitře, Slovensku dala přednost před Polskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední pohled

Přední pohled | Foto: Jaguar

Konečné rozhodnutí o umístění závodu na Slovensku učiní automobilka ještě letos. O továrnu se vedle Slovenska ucházely i Česká republika, Polsko, Maďarsko a Turecko. Později se výběr zúžil na Polsko a Slovensko.

Polská média píší v souvislosti s rozhodnutím automobilky o prohře a porážce. Polskou veřejnost povzbuzovaly v posledních týdnech hlavně mylné informace světového tisku, že právě jejich země je v soutěži se Slovenskem favoritem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaguar Land Rover postaví závod na Slovensku. Okomentoval to Vlado Rybecký ze serveru Autoweek

Nitře dala automobilka přednost hlavně díky dobré infrastruktuře a výbornému dodávkovému řetězci. Slovenský premiér Robert Fico podpis memoranda s automobilkou označil za milník k získání obří investice pro Slovensko.

Podle listu Sme by automobilka mohla na Slovensku investovat kolem 1,4 miliardy eur, tedy zhruba 38 miliard korun, a získat od Slovenska investiční pobídky v objemu 400 milionů eur.

Své závody na Slovensku mají už německá automobilka Volkswagen, jihokorejská Kia Motors a francouzský koncern PSA Peugeot Citroën. Odvětví se na průmyslové produkci země podílí více než dvěma pětinami.

JLR v dobré kondici

Jaguar Land Rover loni v říjnu otevřel v Číně svou první zámořskou továrnu a příští rok má zahájit produkci jeho závod v Brazílii.

„Společnost Jaguar Land Rover je na tom velmi dobře od roku 2008, kdy se dostala od Fordu do majetku indické společnosti Tata Motors. Indové do společnosti investovali obrovské prostředky, zlepšili a zkvalitnili výrobu. Investují do lidských zdrojů i do nových modelů,“ popsal Vlado Rybecký ze serveru Autoweek.

Výrobce luxusních vozů usiluje o přiblížení produkce ke svým hlavním trhům. Loni vyrobila automobilka asi 450 tisíc vozů.

ČTK, Vít Pohanka, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme