Případ kněze Tvrdoně jde k Vrchnímu soudu v Praze. Obviněnému hrozí vyšší trest

Pokračování kauzy kněze Erika Tvrdoně obžalovaného ze znásilnění a z pohlavního zneužívání několika žen posoudí podle dnešního verdiktu Okresního soudu v Havlíčkově Brodě Vrchní soud v Praze. Měl by určit, zda rozhodne Krajský soud v Hradci Králové, nebo se věc vrátí zpět do Havlíčkova Brodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Za dalším oddálení rozsudku stojí nový znalecký posudek jedné z obětí. Podle státní zástupkyně Zdeňky Tománkové může zpřísnit trestní kvalifikaci, o níž okresní soud není oprávněn rozhodovat.

„Ze závěru znaleckého posudku vyplývá, že skutečně trpí posttraumatickým stresem nebo stresovou poruchou a že to bude mít skutečně dlouhodobější dopad na léčení,“ řekla státní zástupkyně.

Podle obžaloby spáchal Tvrdoň devět trestných činů na pěti ženách - dvou dospělých, dvou mladistvých a jedné nezletilé, za což mu hrozilo až deset let vězení. Žaloba kněze viní ze sexuálního nátlaku, vydírání, znásilnění, pohlavního zneužití a ze zneužívání dítěte k výrobě pornografie.

Soud v Havlíčkově Brodě potrestal kněze letos v únoru pětiletým vězením. Uložil mu také ochranné ústavní léčení a zakázal práci s nezletilými na pět let.

Státní zástupkyně ale považovala trest za příliš mírný a na místě se odvolala. Odvolací soud v Pardubicích rozsudek zrušil a vrátil k doplnění dokazování. Kvůli novému posudku Tvrdoňovi hrozí až 12 let za mřížemi.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme