Staveniště na olomoucké třídě Svobody lidem nevadí, stěžují si na označení tramvají

12. srpen 2015

Na jedné z nejvytíženějších ulic Olomouce pokračují dělníci ve výměně tramvajových kolejí. Třída Svobody je tak mezi zastávkami Náměstí Hrdinů a Okresní soud neprůjezdná. Řidiči ulici mohou objet po Krapkově ulici, na té do konce uzavírky platí zákaz zastavení.

Ne všichni jsou se současnou situací spokojení. Například osmatřicetileté Jitce vadí neohleduplní řidiči, kteří podle ní staveništěm projíždí: „Mě mrzí, že tady kromě těch autobusů jezdí i normální auta. Ty tady mají v podstatě zákaz vjezdu a pochybuji, že je to dopravní obsluha."

Žádné vážné dopravní komplikace ale policie zatím nezaregistrovala. „Jedná se pouze o individuální případy, kdy řidiči neví, že dochází ke stavební úpravě a v podstatě najedou a přehlédnou dopravní značku," uvádí tisková mluvčí policie Marie Štrbáková.

Mnohem větší problém ale vidí Jitka jinde. Olomoucký dopravní podnik podle ní špatně označil výlukové linky: „Mně spíš vadí, že dopravní podnik moc dobře nevyřešil situaci u nádraží. Lidé jsou tam zmatení. V tramvaji se šest lidí ptá, kudy jak se dostat. Kdyby tam dali normální cedule, tak si myslím, že by to bylo praktičtější."

Podnik takové nařčení odmítá. Podle jeho mluvčí Martiny Krčové označil podnik zastávky tak jako jindy: „Výlukové jízdní řády jsou zveřejněny na všech tramvajových označnících tak, jak jsou cestující zvyklí při jiných výlukách. Samozřejmě se může stát, že výlukový jízdní řád je stržen vandaly, ale pravidelně kontrolujeme všechny označníky, zda je zde umístěn ten jízdní řád."

Každý den přes olomoucké centrum projíždí i šestadvacetiletý Tomáš, který pro restauraci rozváží jídlo: „Zatím to nijak cestu nekomplikuje, ale myslím si, že jak začnou dělat kostky v místech, kde jezdí auta, tak to bude komplikace. Objíždím to tady přes Krapkovu kolem parku zadem."

Přestože ulici lemují bezpečnostní pásky, chodci přes stavbu procházejí. Jinak ale policie situaci zvládá. A potvrzují to i samotní dělníci na stavbě: „Městská policie to tady má ošetřené dobře. Značení je taky dobře udělané, takže tady není problém."

Uzavírky potrvají až do 11. září.

Staveniště na třídě Svobody lidem nevadí
autor: Filip Titlbach
Spustit audio