Do Bejrútu večer odletí speciální tým. Má prověřit údaje o zmizelých Češích

Do Libanonu odletí dnes večer zvláštní vyšetřovací tým. Na palubě letadla bude mimo jiné náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek a Robert Šlachta z ÚOOZ. Prověřit mají informace okolo zmizení pětice Čechů. Podle informací ČTK se vrátí zpět ve středu pozdě večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

Kromě výměny informací s místními úřady má tým připravit cestu šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka, který ji minulý týden po rozhovoru se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem odložil.

Důvodem pro odklad byl prý fakt, že se Libanoncům nepodařilo shromáždit dostatečné zásadní informace, aby to cestu ministra ospravedlnilo.

Delegace s Kulhánkem a Šlachtou bude mít za úkol navázat bližší spolupráci s libanonskými vyšetřovateli. „Čeští policisté na místo povezou určité informace,“ uvedl Zaorálek minulý týden. Upřesnit je ale nechtěl.

Pětice mužů se pohřešuje od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí nedaleko syrských hranic. Jde o dva novináře jindřichohradecké televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec a do Libanonu jel jako bezpečnostní poradce skupiny.

Libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk dříve uvedl, že podle tamních vyšetřovatelů má případ kriminální pozadí. Zmizení Čechů údajně souvisí s mafiemi, s pašováním drog a zbraní. Jednou z možných a vážných variant podle Zaorálka stále je i to, že jde o teroristický čin.

Libanonská média spekulovala o tom, že Češi byli uneseni. Jejich únos by prý mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a jehož nevlastní bratr řídil auto zmizelých Čechů a sám je nezvěstný. Jeho rodina to popírá.

Fajádův obhájce loni v prosinci u pražského městského soudu řekl, že Fajád pracuje pro libanonskou armádní zpravodajskou službu. Tuto informaci zveřejnil i libanonský list The Daily Star a Radiožurnál s odvoláním na zprávu libanonské tajné služby.

Fajád byl loni zadržen spolu se dvěma muži kvůli podezření z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Zadržená trojice čeká, zda bude vydána do USA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme