Případ ženy, která šířila nepravdivé zprávy o migrantech, k soudu nepůjde

Státní zastupitelství odložilo případ ženy z Dačicka, kterou policie prošetřovala kvůli možnému šíření poplašné zprávy. V červenci žena na facebooku napsala, že skupina arabských uprchlíků podřezala na Jindřichohradecku hospodářská zvířata a že policie následně dopadla několik desítek běženců. Všechny informace se ukázaly jako lživé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci, běženci, migranti, uprchlický tábor (ilustrační foto)

uprchlíci, běženci, migranti, uprchlický tábor (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Na příspěvky upozornil policii jeden z občanů. Ženě původně hrozily až dva roky vězení.

„Včera jsem vydala rozhodnutí, kterým jsem tuto věc odložila s tím, že nejde o podezření z trestného činu. Toť vše,“ oznámila okresní státní zástupkyně v Jindřichově Hradci Yvetta Švecová.

Podle advokáta Miroslava Krutiny zřejmě případ nenaplnil všechny znaky skutkové podstaty trestného činu šíření poplašné zprávy. Jde například o úmysl vědomě klamat nepravdivými informacemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O šíření nepravdivých a poplašných zpráv mluvili advokát Miroslav Krutina a Lukáš Houdek, koordinátor kampaně Hate Free Culture

„Tím mám zejména na mysli subjektivní stránku, kdy paní sama zveřejnila svou omluvu a to, že naletěla na něčí fámu – že i když uváděla nepravdivou informaci, nečinila tak v úmyslu lhát, tedy šířit lživou zprávu. To je samozřejmě otázkou dalšího dokazování,“ dodává.

Lukáš Houdek, koordinátor kampaně Hate Free Culture, která se snaží vytvářet prostor, v němž se lidé nemusí bát útoků z důvodu náboženské nebo třeba etnické nesnášenlivosti, nemá proti rozhodnutí státního zastupitelství námitky.

„Pokud nejednala s úmyslem šířit fámu dál, tak zkrátka naletěla nějaké jiné fámě, a přijde mi zbytečné, aby za to byla nějak dál trestně odpovědná. Zejména když potom zveřejnila i svou omluvu,“ uvažuje.

Lidé si podle Houdka dávají jen málo práce s ověřováním informací na internetu. Věří prý tomu, co je psáno, a ani je nenapadne, že se může jednat o nepravdy nebo lži.

„Současná situace a rétorika ať už politiků, nebo i některých médií tomu nahrává. Zapadá to vlastně do obrazu, který ti lidé mají. Lidé se bojí, a když mají strach, tak jednají z našeho pohledu třeba iracionálně a potom těmto fámám snadněji naletí,“ upozorňuje.

David Černý, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme