Sucho trápí už i vodáky, Berounka ale zatím nabízí dobré podmínky

11. srpen 2015

I přes dlouhotrvající vedra zůstává splavná řeka Berounka v Plzeňském kraji. Vydávají se na ni vodáci z celé republiky.

Berounka zachraňuje vodáky z celé České republiky. Řeka má sice méně vody než obvykle, ale na svém horním toku stále zůstává sjízdná.

Mnozí vodáci, kteří se chystali na Sázavu nebo Lužnici, tak raději mění své plány a volí právě Berounku. Spokojení jsou i majitelé kempů - sezóna je podle nich srovnatelná s dobrým loňským rokem.

Nouzi o návštěvníky nemají ani v kempu Kobylka u Liblína. „Návštěvnost je vcelku uspokojivá a lidi chtějí být u vody a konzumovat, takže myslím si, že sezona docela dobrá," shrnula provozovatelka kempu Kobylka Jiřina Skleničková.

Na počtu návštěvníků se tak zřejmě velká vedra nijak nepodepsala. Lidem navíc příliš nevadí ani úbytek vody v řece, místo na lodi, často tráví čas na pláži. Podobná situace je i v kempu U Dolanského mostu, tam ani problémy s vodou nemají.

„Ta voda je krásně vyfiltrovaná, nemůžu konstatovat nic jiného, než že vody je dost. Návštěvnost je ovlivněná tím, že není voda na ostatních řekách, jako je např. Sázava, Lužnice a dokonce i Ohře snad už se nedá jezdit, takže těch lidí je tu o něco víc, než bývá v tuto dobu normálně," pochvaloval si František Bock, majitel kempu u Dolanského mostu.

Aktuální informace pro vodáky nabízí vodácký svaz

Na nezájem zákazníků si nemohou stěžovat ani půjčovny lodí na Berounce. Většinu lodí mají stále v provozu a vyprodané bývají hlavně víkendy.

Samotní vodáci jsou s podmínkami na Berounce také spokojení. Žádné výrazné zhoršení splavnosti oproti předchozím letům nezaznamenávají. Na horko jsou většinou dobře připraveni.

„Už jsem na vodě pátý rok. My dodržujeme pitný režim. Trvám na tom, že každý musí opravdu pít, protože to horko je šílené," řekl vodák Pepa Benc, který přijel od Kolína a plánuje zdolat zhruba 15 říčních kilometrů.

Lidé, kteří mají v plánu vyrazit na vodu, mají hned několik možností zjistit si, jaké jsou na konkrétní řece aktuální podmínky. Jedním ze zdrojů, kde lze čerpat informace a případné kontakty, je Svaz vodáků České republiky. Všechno potřebné najdou případní zájemci zde.

autor: kos
Spustit audio