Budapešťští bezdomovci si stěžují na uprchlíky. Berou je jako konkurenci

V Budapešti otevřeli první takzvanou tranzitní zónu pro utečence. Postupně mají vyrůst v blízkosti všech tří velkých železničních uzlů. Cílem je pomoct migrantům a ulevit okolním parkům, kde lidé z Asie a Afriky polehávají a posedávají a, jak říkají místní úřady, ruší obyvatele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlící spí v Budapešti na ulicích

Uprchlící spí v Budapešti na ulicích | Zdroj: Reuters

První takzvanou tranzitní zónu, což je místo, kde se migranti mohou napít, najíst, osprchovat, vybavit všechny hygienické potřeby, být ve stínu, otevřeli v podchodu před budapešťskou Východní stanicí, Keleti.

Je to pokrok. Hlavní město podává migrantům ruku, ale varuje před přehnanými očekáváními. V blízkosti tří velkých kohoutků převažují mladí chlapci z Pákistánu a Afghánistánu. Afghánský mladík utekl z domu, když mu Talibanci vyvraždili rodinu. Má namířeno do Německa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na budapešťském nádraží Keleti, kde přespává mnoho uprchlíků, natáčel spolupracovník ČRo v Maďarsku G. M. Papucsek

Jedním z hlavních poslání tranzitní zóny na Keleti je ulehčit parku na blízkém náměstí Jana Pavla II. Pod stromy polehávají migranti, děti mezi nimi pobíhají, vyprané šaty zavěšují na plot, v oblasti keřů se věru nešíří vůně parfému.

To rozhořčuje maďarského bezdomovce Imreho. Diví se, že tito lidé, přistěhovalci, sem přejdou dva až tři tisíce kilometrů, přes několik zemí a nikde je nezastaví.

„A co dělá pořádková služba či policejní hlídka? Nic. To přece nejde, ani se zde nelze hýbat,“ stěžuje si Imre a říká, že když on ležel na trávníku, přišli k němu dva policisté a vyzvali ho, aby si sedl a spal vsedě.

„Zde je třeba něco udělat, ale nikdo nedělá nic,“ konstatuje maďarský bezdomovec, který se cítí být o stupínek výše než migranti z Afriky či Asie.

Uprchlící spí v Budapešti na ulicích | Foto: Reuters

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme