Pět českých firem rozšíří byznys do USA. Díky projektu MeoHub

Americký trh se otevírá českým firmám. Díky projektu MeoHub čeká na pět vybraných firem ve Spojených státech kompletní zázemí za statisíce dolarů. Takzvaných podnikatelských inkubátorů, které firmám pomáhají rozjet byznys, navíc každým rokem roste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký dolar

Americký dolar | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Originalita, řemeslná zdatnost a také odvaha - to všechno spojuje pět podniků, které už během pár týdnů přesunou svůj byznys do Spojených států.

Prosadit se na americkém trhu ale není jednoduché, už kvůli velké konkurenci. V podnikání je proto chce podpořit česko-americká rodina Rausnitzů a Asociace malých a středních podniků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Díky projektu MeoHub čeká na pět vybraných českých firem ve Spojených státech kompletní zázemí za statisíce dolarů. Natáčela o tom Zuzana Švejdová

„Vše se bude realizovat z Long Islandu. Všechny firmy dostanou excelentní servis na místě samém. Mají vybudováno kancelářské zázemí, logistické zázemí, jsou pro ně připraveni poradci z oblasti marketingu, z oblasti přímého obchodu, bankovních vztahů, právních náležitostí. Ale výrobní zázemí, inovační know-how, zázemí výzkumu a vývoje zůstává v České republice,“ vysvětluje předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Odborná porota vybírala z padesáti společností. Svůj americký sen si ale splní jen pět z nich. Třeba brněnská firma se svými mikrovlnnými technologiemi prorazila už na Slovensku, v Dánsku nebo ve Švýcarsku. Amerika je teď další výzvou, říká obchodní ředitel mikrovlnné divize společnosti Daniel Kettner:

„Americký trh má obrovské možnosti, je to jeden z největších trhů na světě. Když tam má člověk dobrý produkt, je možné tam dobře uspět a s tím nám MeoHub pomůže.“

Ve Státech se představí i další české výrobky, jako jsou terapeutické židle, systémy pro inteligentní domy nebo speciální oblečení pro cestovatele.

Všechny podniky dostanou přesně roční podporu a záleží na nich, jak s ní naloží.

Právě americký trh je mezi českými společnostmi stále žádanější. Jen loni tam vyvezly zboží a služby za více než 80 miliard korun.

„V současné době roste náš export do USA více než 15 procenty a je velmi pravděpodobné, že se v letošním roce dotkne hranice 100 miliard korun, čímž se USA dostanou do první desítky exportních destinací našich výrobců. Z pohledu přidané hodnoty jsou dokonce mezi prvními třemi destinacemi,“ potvrzuje Karel Havlíček.

Startupy v Česku

Takzvané podnikatelské inkubátory nejsou doménou jen zahraničí, stále častěji se objevují i v Česku. V současnosti jich jsou desítky.

Co se týče nově vznikajících podnikatelských projektů, takzvaných startupů, je Česko líhní hlavně technologických talentů. Ty jsou pro investory obecně velmi lákavé, potvrdil před časem šéfredaktor serveru lupa.cz David Slížek:

„Za těmi investicemi většinou stojí velká práce startupů a také to, že sami aktivně expandují do zahraničí, začínají nabízet své služby i v jiných jazycích než v češtině. Míří na globální trh, protože tam mají větší šance získat hodně peněz, které jim pak pomohou s rozvojem v globální konkurenci.“

Vývoji malých inovativních firem ale často brání nedostatek peněz. Finanční injekci by jim proto už od příštího roku mohl dát stát, dodává náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný:

„Počínaje příštím rokem chce stát výrazně podpořit s pomocí evropských fondů vznik startupů. Naším cílem je výrazným způsobem aktivizovat pomocí národního inovačního fondu investice do začínajících firem, ale i do firem, které rozšiřují své aktivity. Fond by měl disponovat přibližně 1,5 miliardy korun.“

Kromě peněz z evropských fondů, dodají další prostředky i soukromí investoři.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme