Přilétá meteorický roj Perseid. Letos jsou k pozorování ideální podmínky

Slzy svatého Vavřince, meteorický roj Perseid nebo docela obyčejně - padající hvězdy. Zvednout hlavu a pozorovat je na noční obloze můžete právě dnes. Nepotřebujete ani žádné speciální zařízení, nejlépe je uvidíte pouhým okem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Perseidy

Perseidy | Foto: Fotobanka Pixabay

Svůj název získaly Perseidy podle místa na obloze, ze kterého meteory zdánlivě vylétají. V tomhle případě je to souhvězdí Perseus.

„Meteorický roj je proud částeček, které ztrácí konkrétní mateřská kometa. Každý návrat komety ke Slunci znamená, že ji to trhá na kusy. Částečky potom letí za kometou, mají rovnoběžné dráhy a mohou se dostat do dráhy Země,“ vysvětlil podstatu meteorického jevu už dříve Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Přehrát

00:00 / 00:00

V noci na čtvrtek budou ideální podmínky k pozorování Perseidů. Natáčela o nich Eva Rajlichová

Kdo se chystá na večerní pozorování, má k tomu letos příznivé podmínky. Díky postavení měsíce bude noc docela tmavá. Pohled na noční oblohu navíc zpříjemní i letošní teplé počasí - v tuhle dobu už bývají obvykle noci chladnější.

Nejvíce meteorů bude vidět mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní, tedy do rozbřesku.

První zmínky o Perseidách se datují už do poloviny 3. století našeho letopočtu. Lidé si neobvyklého jevu na obloze všimli v souvislosti s umučením svatého Vavřince, jednoho z církevních hodnostářů střežících majetek v Římské říši.

Meteorický roj Perseid | Foto: ČTK

Traduje se, že místo aby odevzdal církevní majetek císaři, rozdal ho chudým. Vladař ho pak nechal popravit. Pár dní poté se na obloze objevily padající hvězdy. Začalo se jim říkat slzy svatého Vavřince.

Podle Pavla Suchana jsou Perseidy zajímavé i z vědeckého hlediska: „Je to vědecky nejprobádanější meteorický roj z těch, které známe. Každoročně se v Astronomickém ústavu Akademie věd měří radarem frekvence meteorického roje.“

Kromě meteorické podívané můžete vidět také Mléčnou dráhu nebo časně ráno velmi úzký měsíční srpek. Znovu budou mít Perseidy podobně příznivé podmínky až v roce 2018.

Meteorický roj Perseid | Foto: ČTK

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme