Moře vydalo po více než 500 letech vrak lodě. Část přídě vypadá jako mořský netvor

Švédští potápěči se podívali do hlubin času. V Baltském moři objevili vrak dánské lodě z 15. století. Na hladinu už vyzvedli část její přídě. Vypadá jako hlava mořského netvora.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podmořské výzkumy v oblasti, kde leží přes 2000 let starý vrak z Antikythéry, přinesly řadu nových materiálních nálezů

Podmořské výzkumy v oblasti, kde leží přes 2000 let starý vrak z Antikythéry, přinesly řadu nových materiálních nálezů | Foto: Brett Seymour, Return to Antikythera 2014

Profesor archeologie Johan Ronnby označil podivného tvora z přídě staré lodě za mořský přízrak.

„Můžeme se jen dohadovat o tom, co to mělo představovat. Myslím, že je to nějaké vybájené zvíře, nějaký drak se lvíma ušima a krokodýlí tlamou. Vypadá to také, že má něco v čelistech, asi někoho žere. Mělo to budit dojem, že někoho zakousl,“ popsal Ronnby.

Potápěči objevili na dně Baltského moře vrak dánské válečné lodě Gribshunden. V roce 1495 plula z Kodaně do Kalmaru na východní pobřeží Švédska. Na palubě ale vypukl požár a potopila se.

Vrak by vědcům mohl napovědět, jak se stavěly lodě v období zámořských objevů, kdy žili Kryštof Kolumbus nebo Leonardo da Vinci.

Pokud archeologové vrak dánské lodě vyzvednou, tak poputuje do některého ze švédských muzeí. Třeba do známého Vassa ve Stockholmu, kde už je několik historických lodí. Není ale jasné, jestli se loď z 15. století podaří nad hladinu vůbec dostat.

Pavel Novák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme