Fotoreportér Jan Šibík: Chci se věnovat tématu uprchlíků. Irituje mě nesnášenlivost Čechů

13. srpen 2015

Fotožurnalismus pomalu umírá, tvrdí známý český fotoreportér Jan Šibík, který zdokumentoval pád Berlínské zdi, sametovou revoluci v Československu a vůbec naposledy fotil uprchlíky v severofrancouzském Calais, kteří se snaží dostat do Velké Británie.

Jan Šibík podnikl přes 200 reportážních cest, zdokumentoval historické okamžiky, války i lidskou bídu. Fotografoval pro časopis Reflex, z něhož odešel a dnes si vydělává i příležitostným fotografováním svateb, což ovšem nepovažuje za ostudu. „Baví mě to, svatby fotím jako reportáže a určuji si podmínky,“ vysvětluje.

Zakázkami si vydělává na další cesty, protože, jak připomíná, záleží mu na obsahu fotky. „Z časopisů mizí velké fotky, protože mizí i časopisy. Všechno se přesouvá na internet, kde velké fotky nefungují. A já chci dělat fotky, které si prohlížíte a postupně v nich něco nacházíte,“ přibližuje. Kvůli fotografiím je ochoten podniknout ledacos a tvrdí: „Chci dál pokračovat v tom, co dělám. Chci to dožít.“

Čtěte také

Dnes se před každou cestou hodně rozmýšlí, protože přibývají země, kam by kvůli špatné situaci raději nejel. „Irák, Afghánistán, Jemen, Sýrie, hranice Pákistánu,“ vyjmenovává nebezpečné oblasti.


4 rady od Jana Šibíka, jak fotit mobilem
„Fotit mobilem je trendy. Mobil je výhoda, protože často uděláte fotky jen díky tomu, že ho máte v ruce,“ připomíná Jan Šibík.
1. Dejte si pozor na kompozici, radí. Na fotce nemá být navíc rameno nebo strom.
2. Hlídejte pozadí.
3. Běžte blízko. A i když máte dojem, že jste blízko, postupte ještě o krok blíž.
4. Lidé, které fotíte, se nemusejí dívat do objektivu.

Navíc si začíná uvědomovat, že silné fotky může udělat i v klidnějším prostředí. „Musel jsem jezdit do vypjatých situací, abych udělal silné fotky, ale nikdy jsem nejezdil na cesty kvůli vzrušení z nebezpečí,“ popisuje a dodává: „Může za to věk. Už nemusím dokazovat, že na to mám.“

Jan Šibík se chce dál věnovat tématu uprchlíků. „Naše noviny jsou zaplaveny dezinformacemi,“ soudí. „Irituje mě nesnášenlivost Čechů, která je paradoxní. Zatímco v Calais je několik tisíc běženců, místní jim donesou jídlo nebo si s nimi promluví, u nás je jich pár, jsou zavření pod zámkem a lidé se jich bojí,“ diví se.

 

Fotograf @jansibik umí dělat krásné fotky i na mobil. Dnes živě od 10:05. #foto #focení

Fotka zveřejněná uživatelem Radiožurnál (@radiozurnal),Srp 13, 2015 v 12:55 PDT

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio