Vojenská vozidla i obrněné transportéry. Varšava si připomene vítězství nad Rudou armádou

Varšava o víkendu prožije velkou vojenskou přehlídku. Země si připomene 95. výročí vítězství nad Rudou armádou. Do centra Varšavy ale vojenská technika přijela už v noci na dnešek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víceúčelové vozidlo Humvee

Víceúčelové vozidlo Humvee | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Kolona vojenských vozidel, obrněných transportérů a terénních aut směřovala do centra města na generální zkoušku.

„Byl to docela neuvěřitelný pohled, docela působivý. Je zřejmé, že polská armáda, která se velmi rychle modernizuje, se bude chtít blýsknout. Přehlídka asi bude stát za to,“ dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Vít Pohanka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojenská vozidla i obrněné transportéry. Varšava připravuje oslavy vítězství nad Rudou armádou, přibližuje zpravodaj v Polsku Vít Pohanka

Vítězství nad Rudou armádou si Poláci připomenou v sobotu. Podle Pohanky jsou hrdí na to, že v srpnu 1920 zastavili šíření bolševismu do západní Evropy.

„Výročí varšavské bitvy je letos živější i kvůli tomu, co se děje na východní Ukrajině. Bolševismus a komunismus Poláci vždycky chápali jako takový ruský fenomén, takže vítězství u Varšavy považují hlavně za vítězství nad Rusy, které stále vnímají jako hrozbu,“ vysvětluje zpravodaj ČRo.

V sobotu je navíc oficiální svátek polského vojska. Kdyby byl všední den, tak mají lidé volno. Před národním stadionem bude vojenský piknik, kde si děti i dospělí mohou prohlédnout vojenskou techniku a setkat se s vojáky i sportovci.

Kromě toho bude den otevřených dveří v polském vojenském muzeu. Kousek od Varšavy se pak stovky dobrovolníků zúčastní rekonstrukce bitvy u Varšavy.

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme