Islamisté tvrdí, že zabili Chorvata uneseného v Egyptě

Ozbrojenci z hnutí Sinajská provincie napojení na Islámský stát tvrdí, že setnuli hlavu chorvatskému rukojmímu, který byl unesen v Egyptě. Na internetu islamisté zveřejnili i údajné snímky mrtvého těla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptská odnož IS požaduje propuštění islamistických radikálek z vězení. Vláda dostala na splnění požadavku 48 hodin (ilustrační foto)

Egyptská odnož IS požaduje propuštění islamistických radikálek z vězení. Vláda dostala na splnění požadavku 48 hodin (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Pravost fotografií zatím nepotvrdila egyptská strana ani Chorvatsko. Chorvatský premiér Zoran Milanović na mimořádné tiskové konferenci ujistil rodinu uneseného, že pátrání po něm bude pokračovat, dokud existuje naděje, že je stále naživu.

„Nemůžeme stoprocentně potrvdit, jestli je to pravda, ale to, co vidíme, je strašné. Bojíme se, že se mu stalo totéž, co už několika dalším lidem z jiných zemí,“ obává se Milanović.

Islamisté tvrdí, že muže zabili kvůli účasti Chorvatska ve válce proti Islámskému státu.

„Tuto zprávu jsme viděli na internetu a nyní ji prověřujeme. Jestliže se potvrdí, že je pravdivá, budeme o tom média informovat prostřednictvím prohlášení,“ uvedl mluvčí egyptského ministerstva vnitra.

Únosci požadovali propuštění zajatých islamistek

Jednatřicetiletý Tomislav Salopek v Egyptě pracoval pro francouzskou geologickou společnost. 22. července zastavili jeho auto s egyptským řidičem ozbrojenci a odvedli ho na neznámé místo. Úřady zpočátku tvrdily, že případ má nejspíš kriminální pozadí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O údajné vraždě chorvatského rukojmího islamisty v Egyptě mluvil v Radiožurnálu blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Minulý týden ale ozbrojenci zveřejnili videozáznam, na kterém unesený Chorvat říká, že ho radikálové do 48 hodin zabijí, jestliže nebudou propuštěny islamistické vězeňkyně.

Chorvatské ministerstvo zahraničí již 24. července informovalo o tom, že skupina ozbrojených mužů v Egyptě unesla chorvatského občana, který tam pracoval.

Za jménem Sinajská provincie skrývá skupina Ansar Bajt al-Makdis, která působí na Sinajském poloostrově již řadu let. Nedávno se ale přihlásila k organizaci Islámský stát, jež za uplynulý rok obsadila rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, a změnila si jméno.

ČTK, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme