Hladina přehrady Šance už klesla o 14 metrů, Ostravsku nedostatek vody zatím nehrozí

Kvůli vedrům a nekončícímu suchu nevysychají jen řeky, ale klesá hladina i některých nádrží. Velmi nízké stavy hlásí třeba přehrada Šance v Beskydech, kde museli odpouštět i kvůli plánované opravě. Hladina tam je teď na historickém minimu. Nádrž přitom zásobuje řeku Ostravici a pitnou vodou i celé Ostravsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hladina ve vodní nádrži Šance je na historickém minimu

Hladina ve vodní nádrži Šance je na historickém minimu | Foto: Kateřina Daňková

Hlavní hrázný přehrady Šance Milan Katauer ale obavy lidí krotí. Podle něj je vody pořád ještě dost. „Určitě ano, 40 procent zásobního prostoru nás nechává zatím v klidu,“ říká.

Z koruny hráze je vidět, že břehy už jsou místy hodně obnažené. Vodní hladina ustoupila o zhruba 14 metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hladina přehrady Šance je na rekordním minimu. Jestli hrozí nedostatek vody v regionu, zjišťovala Kateřina Daňková

„Je to taková rarita, která je způsobena tím, že jsme byli nuceni kvůli stavebním pracím snížit hladinu o 10 metrů. Každopádně je to zatím největší pokles, který byl za historii přehrady zaznamenán,“ uvádí hrázný.

Kvůli přetrvávajícímu suchu teď z přehrady odpouštějí asi čtyřikrát více vody, než se do ní vlévá. Aby hladina dosáhla kritické míry, nesmělo by v kraji pršet další tři měsíce. A i tak mají vodohospodáři záložní plán.

Kvůli nedostatku vody vyschnul v Kvildě přítok k Pramenům Vltavy

Číst článek

„Existuje ostravský oblastní vodovod, který propojuje všechny vodárenské nádrže. Pokud by nebyla voda v beskydské části, zásobovalo by se z jesenické části,“ vysvětluje Čestmír Vlček z Povodí Odry.

Srovnání výšky hladiny vodní nádrže Šance během rekordního sucha v roce 2015 (nahoře) a povodní v roce 2010 (dole) | Foto: Kateřina Daňková Petr Lukeš

Kateřina Daňková, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme