Uprchlíků na řeckém ostrovu Kos přibývá. V červenci jich připlulo více než 7 tisíc

Na řecký ostrov Kos dorazily další desítky migrantů. Už dříve tam protestovali proti pomalé administrativě a špatným podmínkám. Světová média informují o tom, že situace je kritická. Češka, která na Kosu dlouhodobě žije, ale Českému rozhlasu řekla, že situace na ostrově je klidná. Navíc se vůbec nedotýká turistů, kteří na oblíbeném řeckém ostrově tráví dovolenou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pořádková policie na Kosu hlídá místní stadion, kam se uprchlíci musí přijít zaregistrovat

Pořádková policie na Kosu hlídá místní stadion, kam se uprchlíci musí přijít zaregistrovat | Zdroj: Reuters

„Imigranti jsou shromážděni v jednom místě, které je mimo veškeré turistické atrakce. Pokud se nedostanou sami na vlastní pěst do města a do míst, kde jsou utečenci ubytováni, tak ani nepoznají, že tady nějací imigranti momentálně jsou,“ říká Češka Linda Kouliasová, která na ostrově žije.

V úterý několik stovek uprchlíků na Kosu protestovalo proti pomalé administrativě a nevyhovujícím podmínkám. Policisté museli proti demonstrujícím použít hasicí přístroje a obušky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uprchlíků na řeckém ostrovu Kos přibývá. Situace je zatím podle místní Češky Lindy Kouliasové klidná

„Imigranti rozložili své stany poblíž policejní stanice, která je v centru města. To se nelíbilo místním obyvatelům, protože všichni tady žijí z turistického ruchu. Prosili město, aby uprchlíkům dalo jiné místo na přebývání. To se také stalo, ale imigrantům se nelíbilo, že se museli přestěhovat,“ vysvětluje Kouliasová.

Podle Kouliasové se ale situace po úterním policejním zásahu už uklidnila. „Z Atén se dopravila i administrativní výpomoc na vydávání dokladů, aby mohli uprchlíci odcestovat na pevninské Řecko.“

Situaci na Kosu nicméně kritizuje také mezinárodní organizace Lékaři bez hranic. Podle ní úřady na ostrově jednají pomalu a část uprchlíků musí nocovat pod širým nebem bez přístupu k vodě nebo toaletám.

Uprchlíci na řeckém ostrově Kos spí před národním stadionem, kam se uprchlíci musí přijít zaregistrovat | Foto: Reuters

Ostrov Kos v Egejském moři je oblíbenou destinací turistů. V poslední době se ale potýká s obrovským nárůstem počtu uprchlíků, kteří k jeho břehům připlouvají z několika desítek kilometrů vzdáleného Turecka. Během července jich bylo přes sedm tisíc.

Starosta Jorgos Kyritsis před časem připustil, že si místní úřady nejsou schopny s přílivem běženců poradit. Na Kos by proto měl přijet oddíl pořádkové policie a další policejní posily z dvou sousedních ostrovů.

Uprchlíci na řeckém ostrově Kos před národním stadionem, kam se uprchlíci musí přijít zaregistrovat | Foto: Reuters

Pavel Novák, ČTK, Anna Jadrná, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme