Penta koupila vydavatelství Vltava-Labe-Press, získala regionální Deník

Vydavatelství Vltava-Labe-Press má nového majitele. Od společnosti Verlagsgruppe Passau ho odkoupila finanční skupina Penta, a získala tak největší české regionální noviny Deník a tiskárny Novotisk. Všechna hlavní tuzemská zpravodajská média jsou odteď v rukou českých a slovenských miliardářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Penta koupila vydavatelství Vltava-Labe-Press, získala tak největší české regionální noviny Deník

Penta koupila vydavatelství Vltava-Labe-Press, získala tak největší české regionální noviny Deník | Zdroj: ČTK

Vedle Deníku, který si přečte přes 600 tisíc lidí denně, je součástí akvizice i více než poloviční podíl ve společnosti Astrosat Média, jež vydává třeba časopisy Květy, Story nebo Vlasta.

Penta navíc získá podíl ve společnosti Česká distribuční nebo PNS. Podle šéfredaktorky serveru mediaguru Martiny Vojtěchovské tak z Česka odchází poslední německý majitel tuzemských médií.

„Po roce 2008, kdy i na mediální trh dolehla ekonomická recese, se výdělečnost a ziskovost vydavatelských skupin podstatně snížila a i to bylo faktorem, který urychlil odchod zahraničních vlastníků. Český mediální trh už pro ně nebyl lukrativní,“ vysvětluje.

Podle počtu čtenářů je v současnosti nejsilnějším vlastníkem na českém tiskovém trhu společnost Czech News Center podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Firma vydává například Blesk, který si denně přečte více než milion lidí.

Druhou příčku obsadila Mladá fronta Dnes, která spadá pod společnost Mafra. Vlastníkem vydavatelské skupiny je společnost Agrofert ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše.

Sídlo vydavatelství Vltava-Labe-Press v Praze-Uhříněvsi | Foto: ČTK

Podle šéfredaktora webu Mediář.cz Ondřeje Austa se projevuje trend, kdy z české mediální scény odchází původní majitelé zpravodajských deníků a nahrazují je Slováci.

„Éru, v níž český tisk vlastnili vesměs Němci, teď střídá pozvolna éra, kdy hlavní podniky přebírají Slováci. Kromě nastupující Penty můžeme připomenout Andreje Babiše jako vlastníka vydavatelství Mafra či třeba Patrika Tkáče jako vlastníka Czech News Center,“ popisuje.

Podle Austa se právě v takovém byznysu točí miliardy korun. „Pokud bychom mohli reálně odhadovat z toho, co dnes podniky představují, tak před nějakým časem se mluvilo o částkách zhruba v jednotkách miliard za prodeje,“ dodává.

Na televizním trhu je podle posledních čísel z pohledu sledovanosti nejsilnější skupina CME, pod kterou spadá stanice Nova. Internetu zase vládne Seznam.cz, a to se skoro šesti miliony uživateli.

Základní údaje o vydavatelích českých celostátních deníků | Foto: ČTK

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme