Dobrovolní hasiči dostanou peníze na novou techniku ze speciálního fondu

Ministerstvo vnitra plánuje vytvoření speciálního fondu pro dobrovolné hasiče. Řekl to dnes šéf resortu Milan Chovanec z ČSSD po jednání s ministrem financí o rozpočtu na příští rok. Peníze z fondu by dobrovolní hasiči mohli čerpat hlavně na novou techniku a další vybavení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sbor dobrovolných hasičů Skalice u České Lípy

Sbor dobrovolných hasičů Skalice u České Lípy | Foto: Jan Zejda

„Fond je určený na nákup nové techniky a dále na drobnější opravy do hasičských zbrojnic. Jaká bude realizace, v současné době projednáváme s panem ministrem a s panem místopředsedou vlády,“ řekl šéf profesionálních hasičů Drahoslav Ryba.

Podle ministra vnitra Chovance bude ve fondu zhruba půl miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dobrovolné hasiče nechtějí někteří zaměstnavatelé pouštět na zásahy, výjezdů se přitom v horkém počasí množí. Natáčela Blanka Vávrová

„Je tam 250 milionů pro start fondu pro dobrovolné hasiče. Tam počítáme, že by se skládaly peníze státu, krajů a obcí. To znamená, že pro dobrovolné hasiče by z tohoto fondu pro příští rok mělo jít celkově 500 milion - 250 od státu, zbytek od krajů a obcí,“ popsal Chovanec.

Dobrovolní hasiči patří k cenným pomocníkům při řešení požárů. Na místě zásahu jsou často jako první a profesionálům pomáhají třeba i při povodních.

Zaměstnavatelé ale mnohokrát nejsou ochotni uvolňovat dobrovolné hasiče na výjezdy.

„Přišel člen, že mu vedoucí řekl, že už je to naposled a pokud se to bude opakovat, tak ho vyhodí. Za tohle ho samozřejmě vyhodit nemůžou, ale mohou mu dát výpověď potom za něco úplně jiného,“ popisuje osobní zkušenost velitel dobrovolných hasičů v Přelouči Martin Macháček.

Dobrovolníky nechtějí uvolňovat z práce. Obrátíme se na vládu, říká šéf hasičů Ryba

Číst článek

V posledních dnech se přitom stížnosti zaměstnavatelů množí, protože kvůli horkému počasí narostl také počet výjezdů.

I když obce firmám kompenzují jejich ušlou mzdu, podle Jiřího Víška ze Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky, ale dobrovolného hasiče pak nemá náhle ale kdo v práci nahradit.

„Jedná se o letní čas, kdy jsou dovolené. Pokud by zaměstnavatelé pouštěli své zaměstnance na tyto akce, tak by jim chyběli,“ říká Víška.

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska proto předložilo vládě návrh zvýhodňující zaměstnavatele, kteří pouštějí dobrovolné hasiče na zásahy. Vláda by ho měla projednat v září.

Blanka Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme