Na obranu půjde příští rok o 4 miliardy víc než letos, hlavně na nové vojáky

Rozpočet ministerstva obrany by se měl v příštím roce zvýšit na 47,5 miliardy korun. Po jednání se zástupci úřadu to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Oproti původnímu návrhu tak armádě přidal 1,5 miliardy korun, oproti letošku to jsou 4 miliardy navíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci, ilustrační foto

Vojáci, ilustrační foto | Foto: Olga Štrejbarová

„Dostali o 1,5 miliardy více, hlavně na nové vojáky – 1200 vojáků plus obslužný personál. Jsou to obrovské náklady. Celkově rozpočet obrany, jak jsme slíbili, se významně navyšuje, skoro o 4 miliardy v porovnání s rokem 2015,“ řekl ministr financí Andrej Babiš.

Původní návrh počítal pro ministerstvo obrany se 46 miliardami korun. Po prvním kole jednání, které se uskutečnilo počátkem léta, ministr financí částku zvýšil na asi 47 miliard. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ale požadoval další peníze navíc.

Vládní koalice se loni shodla, že do roku 2020 by se rozpočet obrany měl dostat na 1,4 procenta HDP. Podle Stropnického to znamená, že v roce 2017 by mělo na armádu ze státního rozpočtu jít 53 až 54 miliard a o rok později asi 60 až 61 miliard korun.

Babiš: Je otázkou, jestli je deficit 70 miliard udržitelný

Číst článek

Podle ministra financí je státní rozpočet na příští rok pod obrovským tlakem. Je proto otázkou, jestli se podaří udržet plánovaný deficit 70 miliard korun. Více peněz si vyjednalo například ministerstvo vnitra, které dostane příští rok přibližně o tři miliardy korun více.

ČTK, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme