Babiše čekají další jednání o rozpočtu. Peníze navíc budou žádat Brabec, Pelikán a Ťok

Na ministerstvu financí se dnes znovu jedná o rozpočtu na příští rok. Na dnešní den si šéf resortu Andrej Babiš z hnutí ANO pozval ministra životního prostředí Richarda Brabce, dopravy Dana Ťoka a Roberta Pelikána z ministerstva spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Andrej Babiš zatím navýšil rozpočet všem ministrům, se kterými jednal.

O miliardy si polepšily především vnitro a obrana, které musí řešit zhoršenou bezpečnostní situaci a uprchlickou krizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr životního prostředí Richard Brabec přiblížil, s jakými požadavky jde na jednání s Andrejem Babišem o navýšení rozpočtu svého resortu

Všichni tři ministři pozvaní na dnešek jsou ve funkci za hnutí ANO. Babiš jim, jak řekl, nechce nadržovat a bude se jim snažit vyhovět v rámci možností vzhledem k deficitu.

Ten je podle šéfa financí kvůli nákladům na migrační politiku a bezpečnost pod velkým tlakem. Babiš už ve středu připustil, že by se sedmdesátimiliardový deficit mohl o jednotky miliard zvýšit.

Brabec chce přidat 250 milionů korun

Ministr Richard Brabec před schůzkou řekl, že bude žádat navýšení rozpočtu pro svůj resort o 250 milionů korun. Chce investovat do inspekce, péče o krajinu a do prevence sucha.

„Samozřejmě ty klíčové peníze z hlediska prevence proti suchu a konkrétních opatření půjdou z operačního programu, tedy z evropských peněz,“ řekl Brabec Českému rozhlasu krátce před jednáním s ministrem financí. Celkem půjde o 8 miliard korun v následujících 7 letech.

„Jsou tam také částky menší, řádově desetimilionové , které jdou do programu péče o krajinu, který bychom také rádi navýšili. A tam jsou stovky konkrétních menších akcí po celé republice, například obnovy remízků, mokřadů, tůní,“ přiblížil ministr.

„A to jsou přesně ta malá, řekněme měkká opatření, která by měla také sloužit pro udržení vody v krajině.“ Na tyto programy chce ministerstvo navýšit prostředky ze státního rozpočtu přibližně o 60 milionů.

Helena Šulcová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme