ČSÚ: Úroda obilovin bude proti loňskému rekordnímu roku nižší jen o 4,3 procenta

Žně v Česku vrcholí, podle posledních údajů ministerstva zemědělství je posečeno 83 procent polí. Český statistický úřad odhaduje, že úroda základních obilovin je letos pouze o 4,3 procenta nižší než loňská rekordní sklizeň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

Podle předsedkyně Českého statistického úřadu Ivy Ritschelové očekávaná úroda i přes stávající sucho převyšuje průměr za posledních deset let.

„S ohledem na nadprůměrné teplé léto panovaly obavy zemědělců, že zrno bude zasychat. Nicméně ze statistických výkazů je patrné, že tyto starosti nebyly zcela na místě. Všechny kraje totiž doposud hlásily zvýšení hektarových výnosů,“ uvedla.

Jiří Hrbek z ČSÚ dodává, že průběh letošních žní byl ideální a velmi rychlý. „Pršelo, ale půda nebyla promáčená, a kombajny tak neměly problém pohybovat se po poli a sklízet. Zemědělci si pochvalují i kvalitu sklizeného zrna.“

Úroda řepky podle statistických odhadů klesne o 21 procent, máku pak bude zhruba o 2 procenta víc než loni. Na poklesu produkce řepky se podle ČSÚ podílí jak nižší předpokládaný hektarový výnos, tak pokles osevní plochy zhruba o 6 procent.

Letošní sklizeň máku odhadují statistici na 25 tisíc tun. ČSÚ upozorňuje, že plochy oseté touto tradiční plodinou se již třetím rokem rozšiřují, letošní výměra je meziročně o pětinu. Odhadovaný výnos 0,77 tuny na hektar je proti loňskému výnosu o 15 procent nižší, nicméně převyšuje pětiletý průměr o 12 procent.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme