Jan Hřebačka: Češi znovu objevili Krkonoše, ale nechceme, aby byla Sněžka rozdupaným kopcem

13. srpen 2015

V Krkonoších se narodil, má je rád a dnes řídí Krkonošský národní park. Jan Hřebačka patří k předním lesnickým odborníkům. Nejraději má Pomezní Boudy a snaží se naše nejvyšší hory dostat do kondice.

„V 80. letech patřily Krkonoše k velmi poničeným horám. Dopadaly na ně kyselé deště a odumřelo téměř 8000 hektarů lesa,“ připomíná náš přední lesnický odborník Jan Hřebačka. Lesníci a ochranáři se tehdy pustili do obnovy hor. Nejdřív bez vědeckého konceptu.

V roce 1992 přivedl profesor Josef Fanta nadaci Face, která přišla s konceptem obnovy lesů. Ještě dnes je stále co zlepšovat. „Snažíme se podporovat farmáře, aby obhospodařovali louky. Staráme se o infrastrukturu pro turisty, informační systémy, programy pro návštěvníky.“

Tetřívek chce mít klid

Nejnavštěvovanějším místem Krkonošského národního parku je samozřejmě Sněžka. „I ji se snažíme dostávat do kondice, aby nebyla rozdupaným kopcem. Nechceme tam třeba pouštět různé závody. I tady jsou extrémně cenné lokality.“ Žije tam například tetřívek, který potřebuje extrémní klid.

„Už po patnácté jsme požádali veřejnost, aby nevstupovala do některých lokalit, kde se tetřívek vyskytuje. Týká se to jen 15 % Krkonoš.“ S hledáním kompromisu mezi ochranou přírody a turistikou pomáhá svazek krkonošských měst a obcí i místní starostové. Výborně se rozvíjí spolupráce s Poláky.

Nejoblíbenější místo? Pomezní Boudy

Letošní sezóna je nejen suchá, ale z hlediska návštěvnosti velmi dobrá. „Nejen Češi znovu objevili Krkonoše, ale začínají se vracet i lidé z ciziny. To je dobré pro lidi, kteří podnikají v Krkonoších.“ Jan Hřebačka vyrůstal v lesnické rodině. „Otec dlouho sloužil na území Krkonoš. O lesy má i v důchodu zájem.“

Pohled od Malé Úpy směrem na Pomezní Boudy.

Nejraději má v Krkonoších Pomezní Boudy, kam se poměrně často vrací. A kam vyráží ředitel Krkonošského národního parku na dovolenou? „Dříve jsme vyráželi hodně na Šumavu, ale to mi bylo v rodině zatrženo. Jezdíme i k moři a letos jsme navštívili Třeboňsko.“

Jaké projekty se v Krkonoších chystají? Jak se dnes turisté v horách chovají? Jaké poznatky si Jan Hřebačka přivezl z cest do zahraničí? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio