Pietní akty zahájily v Praze oslavy 70. výročí návratu československých letců ze služeb RAF

Přesně před 70 lety se vrátili českoslovenští letci ze služeb britského Královského letectva RAF do Prahy. Za druhé světové války jich bojovalo proti nacistickému Německu dva a půl tisíce. 500 z nich přišlo o život. Jejich památku uctili lidé v hlavním městě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní akty v Praze zahájily oslavy 70 let od návratu československých válečných letců z Velké Británie. Do Prahy tehdy přiletěl také Pavel Vranský. Střelci je dnes 94 let

Pietní akty v Praze zahájily oslavy 70 let od návratu československých válečných letců z Velké Británie. Do Prahy tehdy přiletěl také Pavel Vranský. Střelci je dnes 94 let | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Květiny položil na památník československých letců v pražských Dejvicích i 94letý Pavel Vranský. Pro RAF pracoval jako telegrafista, střelec a radarový operátor. Českému rozhlasu řekl, že měl na starosti hledat v moři ponorky.

„My jsme měli informace, kde se asi můžou vynořit, protože britské zpravodajské služby věděly a vypočítávaly těch šest hodin, kdy se musí vynořit. A v té oblasti jsme neustále létali. Člověk létal nad mořem až 13 hodin a hledal v tom moři nějaký znak ponorky,“ popsal.

Do Prahy přesně před 70 lety přiletěl ze služeb RAF Pavel Vranský. Střelci je dnes 94 let | Foto: Veronika Hlaváčová

Váleční veteráni dnes uctili památku československých letců na dvou pietních místech v hlavním městě, u Památníku padlých československých letců a u památníku Okřídleného lva na Klárově.

Na slavnostní přílet československých letců do Prahy v roce 1945 zavzpomínal i válečný veterán Emil Šneberg.

„13. srpna jsem byl na letišti v Ruzyni a sledoval jsem jejich přistání. Přistávaly spitfiry a pak i bombardovací letouny Liberátor s našimi posádkami.“

Po týdnu od návratu letců, 21. srpna 1945, jásala celá Praha. Československým letcům patřilo Staroměstské náměstí. Slávy a vděku národa i státu si ale českoslovenští vojáci mohli užívat jen do února 1948. Komunistický režim válečné hrdiny zařadil mezi své nepřátele, věznil je a perzekvoval.

Další vzpomínková akce v rámci 70 výročí návratu československých letců z Velké Británie se koná zítra dopoledne na pražském Hradčanském náměstí.

Českoslovenští letci v RAF | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme