Vesnicí Libereckého kraje roku 2015 se stala podkrkonošská vesnička Mříčná

13. srpen 2015

Stovky lidí se sešly na fotbalovém hřišti v Mříčné na Semilsku. V areálu, který byl nazdobený jako na svatbě, jedli, pili a hodovali. To proto, že Mříčná získala titul Vesnice Libereckého kraje roku 2015. František Říha z Mříčné tvrdí, že si to místní lidé zaslouží. Vesnice je za poslední dobu hezky opravená a funguje tam spousta spolků, které se starají o společenský život i podkrkonošskou přírodu kolem.

Panu Říhovi se líbí se nové koupaliště se sportovním areálem, opravený střed obce a taky to, že je už v pořádku hřbitov u jejich starého kostelíku. Milión korun, který Mříčná získala, by dal třeba na filtraci vody na koupališti nebo na vylepšení místního rozhlasu, aby byl slyšet po celé vesnici.

V Mříčné funguje několik spolků, aktivní jsou sokolové, hasiči, dámský a divadelní spolek. Ten nastudoval celkem osm krkonošských pohádek a Zdeněk Čupek v nich hraje Krakonoše.

Ochotníci hrají divadlo v místní sokolovně vždy před vánocemi, jezdí s ním i do okolí, byli třeba v Čisté u Horek, v Semilech nebo ve Špindlerově Mlýně hráli venku na sněhu. Lyžaři zapíchli lyže a koukali se na jejich představení.

Členky Dámského spolku v Mříčné se postaraly o výzdobu fotbalového hřiště, kde místní slavili titul Vesnice Libereckého kraje roku 2015

Paní Jana Čupková šije divadelní kostýmy a maluje kulisy. Tvrdí, že to nejsou krkonošské pohádky jako v televizi, že si tam ochotníci vždycky něco originálního vymyslí - například velký prak na sojku, když hajný ztratil flintu.

Velitelem místních hasičů je Petr Sedláček. Ten říká, že požáry tady nehasí, protože v poslední době nehořelo, ale starají se o společenský život v Mříčné a taky o životní prostředí. Pořádají plesy, akce pro děti, mají i dětský požární tým, sázejí stromečky a snaží se napravid škody, které v obci způsobily orkán Kyrill a vichřice Emma.

Jestli se chcete dozvědět o životě v Mříčné víc, nebo se jen seznámit s Vesnicí roku 2015, podívejte se na internetové stránky obce.


Spustit audio