Rusko rozšířilo potravinové embargo na další čtyři evropské země

Ruský premiér Dmitrij Medveděv podepsal rozšíření potravinového embarga na další země. Nově platí pro Albánii, Černou Horu, Island a Lichtenštejnsko a od ledna také pro Ukrajinu. Jde o odvetná opatření proti zemím, které podporují sankce vůči Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánek s ovocem. Ilustrační foto

Stánek s ovocem. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Potravinové embargo se týká dovozu masa, ryb, mléka, sýrů, ovoce a zeleniny.

„Ke státům Evropské unie, Austrálii, Norsku, Kanadě a USA jsme přidali řadu zemí - Albánii, Černou Horu, Island, Lichtenštejnsko a za zvláštních podmínek Ukrajinu. Tyto země se připojily k rozhodnutí EU o prodloužení protiruských sankcí,“ oznámil ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Upozornil, že pokud 1. ledna vstoupí v platnost ekonomická část asociační dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou, přijde Kyjev o veškeré výhody v obchodu s Ruskem.

Ruské úřady také minulý týden začaly na příkaz prezidenta Vladimira Putina ničit západní potraviny, které se i přes zákaz do Ruska dostaly.

Podle průzkumu nezávislého střediska Levada ale s tímto počínáním nesouhlasí 48 procent Rusů, na 40 procent dotázaných ho podporuje.

Opoziční komunisté dnes předložili parlamentu návrh zákona, podle kterého by zkonfiskované potraviny měli dostat chudí spoluobčané, oběti katastrof, uprchlíci nebo lidé ve východoukrajinském Donbasu.

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme