Polsko se potýká se suchem. Zemědělci odhadují škody na miliardy

Sucho a vedro sužují nejen Česko, ale i okolní země. V Polsku způsobuje nedostatek elektrické energie spolu se suchem miliardové škody nejenom podnikům, ale také zemědělcům. Hladiny řek a jezer jsou na rekordně nízké úrovni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho odhaluje koryta řek

Sucho odhaluje koryta řek | Zdroj: Reuters

Jindy rozlehlá Visla je nyní téměř vyschlá. Normální stav vody ve Varšavě je 230 centimetrů, nyní je ale pouhých 60 centimetrů. Také proud vody je slabší a voda špinavější než obvykle. Na řece se objevily nové ostrovy, některé se dokonce začínají zelenat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O suchu, které trápí Polsko, mluvil varšavský zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Znalci očekávají, že absolutní rekord ve stavu hladiny padne za dva až tři dny. Ve Visle se přitom stav vody měří od 18. století.

Polští zemědělci se už kvůli špatné úrodě domáhají odškodnění. Škody se však teprve sčítají. Ministerstvo zemědělství shromažďuje údaje z celé země.

Jen v Mazoveckém vojvodství okolo Varšavy to budou podle úřadů desítky milionů zlotých. Vzhledem k tomu, že vojvodství je 16, půjdou škody do stovek milionů zlotých, tedy řádově miliard korun.

Špatná úroda se už projevuje i na cenách potravin. Zatím hlavně na zelenině a ovoci. Například maliny, višně, mrkev, brambory a zelí už podražily. Spotřebitelům však vyšší ceny kompenzují naopak nižší ceny masa a mléka. I to se ale může změnit podle toho, jak dlouho ještě bude sucho trvat.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme