Krizový štáb Povodí Moravy zpřísnil kvůli suchu pravidla pro hospodaření s vodou

Kvůli katastrofálnímu suchu se dnes sešel krizový štáb Povodí Moravy. Vodohospodáři jednali se zástupci krajů, inspekce životního prostředí a meteorologického ústavu. Společně pak zpřísnili pravidla pro hospodaření s vodou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bečva je jednou z páteří NPR Žebračka

Bečva je jednou z páteří NPR Žebračka | Foto: Miroslav Kobza | Zdroj: Český rozhlas

Na řece Bečvě, kde je situace mezi velkými řekami prakticky nejhorší, vodohospodáři začnou omezovat dodávky vody pro průmyslové podniky.

Dočasné opatření se dotkne například firmy Deza ve Valašském Meziříčí, uvedl generální ředitel Povodí Moravy Hodovský:

„Následujících 14 dní si naplánují technické odstávky, údržbu jednotlivých provozů a vyčkávají s napětím, jestli do té doby nezaprší. Pokud nezaprší, tak bohužel některé provozy, které nezbytně potřebují vodu z našich odběrů, budou muset být odstaveny.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Sucho ovlivňuje i stav v povodí Vltavy. Aktuální stav popsal generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kuabala

Úředníci jednotlivých krajů také budou v kontaktu s dispečery povodí a podle potřeby budou vyhlašovat zákazy odběru vody z řek a potoků.

Inspekce životního prostředí by pak měla dohlédnout na to, aby malé vodní elektrárny neodebíraly více vody, než by měly.

„Provozovatelé nám dokonce zastavují odtoky z jednotlivých jezových zdrží a vznikají výrazné záklesy v těchto zdržích, což výrazně zhoršuje kvalitu vody zdržích a způsobuje další návazné komplikace,“ upozornil Hodovský.

Všechny nádrže, které slouží k zásobování pitnou vodou, budou nadále fungovat bez omezení.

Sucho v povodí Vltavy

Sucho ovlivňuje i stav v povodí Vltavy. Průtoky se podle generálního ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly pohybují zhruba na 5 až 10 procentech dlouhodobého srpnového normálu. Omezení se prý přesto nechystají.

„K dnešnímu dni v rámci územní působnosti našeho podniku nedošlo k omezení žádného odběru pro zásobování obyvatel pitnou vodou, žádného odběru pro závlahy ani žádného odběru pro průmysl. Nepředpokládám, že by k tomu zatím mělo někde dojít,“ doplnil Kubala.

Na Zlínsku kolabuje ekosystém

Podle Českého hydrometeorologického ústavu byl letošní červenec třetím nejteplejším měsícem od roku 1937. V Česku nyní chybí až 250 mm srážek.

Na Zlínsku, kde nejsou větší vodní nádrže, už některé toky vyschly a voda zdržuje jen v tůních. Začíná kolabovat i okolní ekosystém, hynou ryby, raci i kačeny, potvrdil generální ředitel Povodí Moravy Hodovský:

„K úhynu živočichů dochází v rámci celého povodí Moravy. Zejména se jedná o úhyny ryb, ale i dalších vodních živočichů. Nedostatečné nařeďování vypouštěných odpadních vod a zhoršující se kyslíková bilance vytváří předpoklad, že těchto úhynů bude vyšší a vyšší počet.“

Anna Jadrná, Eva Lípová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme