Krajně levicový kandidát Corbyn je favoritem volby nového předsedy britské Labour Party

Veterán britské politiky Jeremy Corbyn je největším favoritem na post předsedy opozičních labouristů. Členové a příznivci druhé nejsilnější ostrovní formace začnou nového lídra vybírat korespondenčně právě dnes. Volbu nástupce Eda Milibanda provázejí značné emoce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veterán britské politiky Jeremy Corbyn je největším favoritem na post předsedy opozičních labouristů

Veterán britské politiky Jeremy Corbyn je největším favoritem na post předsedy opozičních labouristů | Zdroj: Reuters

Řada prominentních labouristů, jako třeba bývalý premiér Tony Blair, má pocit, že krajně levicově smýšlející Corbyn přivede stranu do záhuby.

66letý člen Dolní sněmovny chce otevřít debatu o zrušeném článku 4 stanov Labour Party, kde se psalo o "společném vlastnictví výrobních prostředků".

Jinými slovy, Corbyn si představuje, že by Británie pod jeho případným vedením měla opětovně zestátnit některá odvětví jako například železnici.

Jeremy Corbyn je také jedním z nejviditelnějších odpůrců úsporných opatření a koketuje i s myšlenkou vystoupení Velké Británie z NATO.

Rebel ze zadních lavic

Podle zpravodaje ČRo v Londýně Jiřího Hoška tento krajně levicový kandidát nabízí alternativní styl politiky. „On říká: Pojďme dělat odosobněnou politiku orientovanou na témata a hodnoty, ne na politiky samotné.

On sám sice sedí v Dolní sněmovně kontinuálně 32 let, ale vždycky to byl takový nekonformní rebel ze zadních lavic, který byl velmi důsledný ve svých názorech. Láká dá se říct na zpochybnění celého systému takzvané westminsterské politiky,“ říká o Corbynovi londýnský zpravodaj.

Jeremy Corbyn | Foto: Český rozhlas

Nového předsedu labouristů vybírají korespondenčně členové a příznivci strany, kteří se pro hlasování museli zaregistrovat.

Tento proces provázely pokusy přívrženců jiných stran proniknout mezi hlasující. Ti mají seřadit za sebou čtyři aspiranty na post předsedy, jimiž jsou kromě Corbyna ještě Yvette Cooperová, Liz Kendallová a Andy Burnham.

Poslední lídr Labour Party Ed Miliband rezignoval pár hodin po květnové jasné porážce v parlamentních volbách.

Jiří Hošek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme