Ministerstvo průmyslu poradí lidem, jak poznají padělky drahých kovů

Ministerstvo průmyslu chce upozornit na rizika při nákupu drahých kovů. Reaguje tak na výsledky kontroly Puncovního úřadu na začátku týdne. Inspektoři při razii v Karlových Varech zjistili pochybení u šesti prodejců a zabavili šperky za víc než 50 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prsten, ilustrační foto

Prsten, ilustrační foto | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Paní Natálie přijela s manželem do Prahy z Kazachstánu. Chce si koupit české granáty, zlato a stříbro v cizině raději nekupuje.

„Už máme hodně zlata. Ale když je to levné, tak je to podezřelé, a tak raději kupuji zlato u nás. Tady nevím, jaké jsou ceny,“ říká.

Výrobky, které nejsou z opravdového stříbra nebo zlata, mohou obsahovat těžké kovy jako kadmium, olovo nebo nikl. Kromě toho, že zákazník tak koupí předražený kus z levného materiálu, ohrožuje ještě zdraví toho, kdo bude šperk nosit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na co je potřeba dát si pozor při nákupu šperků, zjišťoval Martin Karlík

„Třeba 15 minut držení tohoto šperku na zpocené pokožce okamžitě míří do ledvin, ničí játra a podobně. Takže opravdu v okamžiku, kdy spotřebitel nemá jistotu, že na daném šperku je punc, což je jediná záruka kvality, nedoporučuji kupovat,“ varuje ředitel puncovní inspekce Josef Šťastný.

Předtím než se zákazník vypraví na nákup šperků, měl by si ověřit IČO prodejny, jestli je registrovaná na Puncovním úřadě. Pokud ne, je lepší jít jinam. To platí i u e-shopů. Ve výlohách nebo na stránkách elektronických obchodů pak musí být jasně oddělené, co je z drahého kovu, a co ne.

„Zboží musí být označeno ve druhu kovu, ve druhu ryzosti kovu, musí být odděleno jednoznačně od nedrahých kovů a musí být uváděna i hmotnost,“ vysvětluje Josef Šťastný.

Inspektoři v Karlových Varech zadrželi šperky za miliony. Neměly puncovní značku

Číst článek

Pro reklamaci je nutné mít paragon

Při pochybách o pravosti koupeného zlata se může zákazník zdarma obrátit na Puncovní úřad. Pro případnou reklamaci je potřeba mít řádně vyplněný paragon.

„Paragony musí rozhodně obsahovat dle zákonné povinnosti druh kovu, to znamená, že prstýnek je zlatý. Musí obsahovat ryzost kovu a v neposlední řadě hmotnost šperku,“ dodává ředitel puncovní inspekce.

Stejné povinnosti, jako mají prodejci nových šperků, platí i pro zastavárny nebo hodináře, kteří prodávají hodinky zdobené drahými kovy.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme