Brazilské federální univerzity už čtvrt roku neučí. Protestují proti rozpočtovým škrtům

Už skoro čtvrt roku trvá stávka na federálních univerzitách v Brazílii. Bez výuky je tak přes 60 tisíc studentů, kteří měli začít další semestr začátkem srpna. Tento týden se přidaly další školy, a třeba na Federální univerzitě v Riu de Janeiru si odhlasovali, že budou dál v časově neomezené stávce pokračovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hornaté pobřeží vytváří v Riu de Janeiro neopakovatelnou atmosféru – málokteré město se může chlubit tak krásnou krajinou a tak rozmanitým prostředím

Hornaté pobřeží vytváří v Riu de Janeiro neopakovatelnou atmosféru – málokteré město se může chlubit tak krásnou krajinou a tak rozmanitým prostředím | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

V jednom z kampusů největší univerzity v Brazílii, známé pod zkratkou UFRJ, je klid. Skoro by se dalo říct polomrtvo.

Přednáškové místnosti jsou prázdné, nikde se netlačí studenti, spíš tu občas postávají malé skupinky.

U stánků s občerstvením sedí jen málo lidí, v místní kantýně je prázdno. Za rohem opravují okna a řežou větve ze stromů - vypadá to spíš na prázdniny. Jenže tady měl být už semestr v plném proudu. Proč není, vysvětluje transparent nad jedněmi dveřmi: "Tady se neučí, tady se stávkuje."

Přehrát

00:00 / 00:00

V brazilských federálních univerzitách se už čtvrt roku neučí. Školy protestují proti škrtům ve veřejném vzdělávání. Více od Davida Koubka

„Protestujeme proti škrtům ve veřejném vzdělávání. Na naší univerzitě se zhoršuje situace už několik let," říká student Sérgio Andrade.

Zdaleka to není první stávka učitelů, za zvýšení platů se protestuje každý rok. Letos je to ale poprvé i proti rozpočtovým škrtům. Vláda se sice honosí sloganem "Brazílie - vlast vzdělání", teď ale tvrdí, že musí šetřit kvůli ekonomické krizi i ve školství.

„Tyhle škrty pro nás teď představují ještě větší nebezpečí," myslí si Andrade.

Nový rektor univerzity UFRJ musel úplně přerušit akademický rok - kvůli stávce nejen že nemohl započít druhý semestr, řádně neskončil ani ten první. Stávkují docenti, k protestu se připojují i studenti a provozní pracovníci - ti většinou začínají stávkovat jako první. Přesto ale úplně zavřeno není. Vrátní jsou na místech, i některé kurzy pokračují.

„Docenti Federální univerzity v Riu de Janeiru se rozhodli pokračovat ve stávce. Čím dál víc odborových organizací se zapojuje do stávky, řada univerzit díky tomu není schopna začít semestr,“ řekl šéf odborů vyučujících na škole Cláudio Ribeiro poté, co si sněm odhlasoval pokračování stávky. „Ministr musí naslouchat našim návrhům," dodal.

Vzkaz pro prezidentku Rousseffovou

Proti komu se protestuje, je vidět například z velkého transparentu v podobě červenobílého nafouklého balonu, který se vznáší nad jedním z náměstíček v kampusu.

Je na něm napsáno "Stávka federálních univerzit" a výzva "Dilmo, vyjednávej" - tedy vzkaz prezidentce Dilmě Rousseffové. Ta má přitom rekordně nízkou podporu.

Zdražuje se víc než dříve a škrty nedopadají jen na školství. Jak velký je proti vládě odpor, se ukáže i v neděli na velké demonstraci, kterou svolaly občanské iniciativy a opozice. Slibují, že budou tak velké jako před MS ve fotbale v roce 2013.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme