Loketské radnici se podařil šikovný obchod. Město si koupí pozemky, které už jednou prodalo

14. srpen 2015

Město Loket u Sokolova koupí 3 000 metrů čtverečních v lokalitě Nad Hájovnou. To by nebylo tak zajímavé, kdyby se městu nepodařil celkem šikovný obchod. Koupil je totiž o dost levněji, než za ně před lety získal. Radnice teď zvažuje, co s rozlehlou plochou udělá.

Nejdřív dráž prodat a pak levněji koupit zpátky. Loket za parcelu zaplatí 150 tisíc korun. To je skoro o polovinu méně, než za kolik ji tehdy prodal. Starosta Zdeněk Bednář by v lokalitě rád vybudoval sportovně rekreační areál.

„Společnost, která vlastní ostatní pozemky, dokončuje poslední etapu zasíťování pozemků a přípravy výstavby dalších rodinných domů. V jejich projektu pro ně byly ty pozemky nepoužitelné. Tak se společnost k mému potěšení rozhodla, že pozemky nabídne k využití městu. Rádi bychom je využili pro občany právě této lokality,“ říká Bednář.

Satelitní městečko zdaleka není zaplněné. Je tady několik hotových a oplocených novostaveb. Stojí tu i několik řadových domků, které docela vyčnívají svým uniformním moderním vzhledem. Volné plochy je tady pořád dost. Zóna podle Zdeňka Bednáře prý potenciál má.

„Ve chvíli, kdy to bude zapsáno v katastru, na to chceme zpracovat projekt po dohodě právě s občany této lokality. Mělo by tam být dětské hřiště, prolézačky, něco na posezení místních, kteří tam vytvořili velice aktivní a silnou skupinu lidí, kteří se potkávají a pořádají zde různé akce. Město by tak svojí koupí mělo přispět k tomu, že tam skutečně vznikne nějaká další volnočasová aktivita,“ doplňuje starosta Bednář.

Pro nákup pozemků zvedl ruku i loketský zastupitel Kristián Šujan z hnutí Domorodci. Taková obchodní nabídka se prý neodmítá. Se stavbou oddychové zóny Nad Hájovnou by ale ještě počkal.

„Napříč zastupitelstvem je i názor, že by tam mohla být in-line dráha. Nemyslím si, že by všichni občané například ze Sportovní ulice se hrnuli na in-line dráhu nahoru Nad Hájovnu. Ale do budoucna to asi smysl má s tím, že osobně jsem ale spíše pro, abychom se teď zaměřili na menší lokality ve městě, které jsou zaplněné než právě na lokalitu Nad Hájovnou, která ještě zaplněná není a myslím, že v dohledné době ani nebude,“ dodává zastupitel Kristián Šujan.

Konečným návrhem na zpracování studie, která má území řešit, se bude vedení města zabývat během prázdnin. Zadání by mohli zastupitelé projednat na zasedání v září.

Domy v lokalitě Nád Hájovnou v Lokti na Sokolovsku
autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio