Obyvatelé v okolí výbuchu chemického závodu si stěžují na nedostatek aktuálních informací

14. srpen 2015

Celý čtvrtek žili obyvatelé v okolí chemického závodu v Litvínově v nejistotě, jestli se nenadýchali toxických zplodin.

Včera dopoledne tam po výbuchu, který měla na svědomí závada na chlazení propylenu, začalo hořet. Přesnou příčinu ale určí až další vyšetřování. Provoz Unipetrolu je pozastaven, a kdy se znovu rozběhne, není zatím jasné.

K úniku jedovatých látek, ohrožujících okolí, ale podle starostky Bláhové nedošlo. "Ano, to je jisté. Včera jsme tu měli tři monitorovací jednotky a ani z jedné jednotky jsme nezískali informaci, že by byly překročeny limity," říká.

Na místě zasahovalo čtyřicet jednotek hasičů z celého Ústeckého kraje. Kvůli požáru bylo evakuováno více než 1000 lidí z areálu továrny i jejího okolí a komplikovala se doprava mezi Litvínovem a Mostem.

Obyvatelé Litvínova a okolí ale celý den netrpělivě čekali na aktuální informace o tom, co se děje. A někteří si na i na špatnou informovanost stěžovali.

"Využili jsme všech zdrojů, které máme k dispozici. Okamžitě po výbuchu jsme zjišťovali informace přes integrovaný záchranný systém. Jakmile jsme měli ověřenou informaci, tak jsme ji dali na web města a rozesílali jsme tiskové zprávy," objasňuje postup při informování obyvatel Litvínova starostka Kamila Bláhová z hnutí ANO.

"Rozhodli jsme se, že ještě také městská policie pomocí tlampačů bude ve městě objíždět ulice a hlásit aktuální informace. Bohužel ve městě nemáme plošný systém, kterým bychom vyhlásili aktuální informace. Jiné možnosti nemáme k dispozici," dodává starostka.

autoři: rkr , Jana Tupá
Spustit audio