Šonku čeká před MS závod v Red Bull Air Race. V Ascotu znovu zaútočí na nejvyšší příčky

Zatímco drtivá většina nejlepších pilotů světa se chystá už v těchto dnech ve Francii na blížící se světový šampionát, nejlepší český akrobat Martin Šonka mezi nimi není. Než se přesune do dějiště mistrovství světa, musí si totiž splnit své povinnosti v závodní sérii Red Bull Air Race. A povinnosti jsou to letos pro něj hodně příjemné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Šonka

Martin Šonka | Foto: Red Bull Contentpool

„Tak samozřejmě člověk si rád a rychle zvykne na to pódium,“ přiznává Martin Šonka poté, co v posledních dvou závodech nejrychlejšího motoristického sportu světa vybojoval v chorvatské Rovinji a v Budapešti postupně druhé a třetí místo.

V celkovém pořadí se tak bývalý armádní pilot posunul se 16 body na 4. pozici a před víkendovým závodem v britském Ascotu tak rozhodně nemůže mít už nízké cíle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Šonka, reprezentant ČR v akrobatickém létání a sérii Red Bull Air Race se připravuje na víkendový závod v britském Ascotu a MS ve Francii

„Rozhodně je zklamáním zůstat bez bodu ze závodu, nedostat se do osmičky. Jelikož v každém tréninku jsme víceméně nejhůř tak do šestého místa, někdy se nám povede nějaké druhé místo. A pak to prodat v závodě, neudělat chybu, jakou jsem udělal v prvních dvou závodech,“ říká Šonka.

Loni prohrál 37letý český reprezentant na Britských ostrovech hned v prvním vyřazovacím kole s Japoncem Muroyou. Že by ale kvůli tomu na specifickou závodní trať uprostřed dostihového závodiště nějak zanevřel, to ani náhodou.

„Je tam hrozně zajímavá trať, startuje se hned ze země. Takže je to takový trošku pozměněný koncept oproti jiným závodům. Atmosféra je tam úžasná, takže se tam těším. V pondělí přiletím sem a v úterý ráno vyrazím druhým letadlem na závody do Francie,“ plánuje si už nyní rychlý přesun z Británie na francouzský světový šampionát Martin Šonka.

Komentátoři každého závodu v letošní sezoně Red Bull Air Race o něm mluví jako o největším pozitivním zjevení této sezony. Potvrdit tato slova chce Šonka po bronzu a stříbru vítězstvím. A to platí jak pro víkendový závod v Británii, tak i pro následný světový šampionát, kde na zlato stále ještě také čeká.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme