Dětských úrazů bylo o prázdninách méně, můžou za to extrémní vedra

14. srpen 2015

Každoročně o prázdninách plní ordinace lékařů zraněné děti. Letos je ale situace jiná. A můžou za to podle doktorů vysoké teploty. Děti totiž chodí méně ven nebo jsou s rodiči u vody.

„Jenom odřená kolena, nic jiného, zatím máme štěstí. Asi je opatrný, šikovný…" říká o svém synovi Františkovi Denisa. Takové štěstí má ale letos mnohem více dětí. Prázdniny totiž každoročně patří k období, kdy dětské kliniky plní malí pacienti více než v jiných měsících.

„Je to období, kdy se děti věnují větší fyzické aktivitě a občas ten dozor není úplně tak jednoznačný. Ty rodiče na ně asi mají také méně času, protože jsou většinou zaměstnaní a nemůžou být s nimi neustále," tvrdí lékař z Jednotky intenzivní péče Dětské kliniky olomoucké nemocnice Vratislav Smolka. Pravidelně se podle něj objevují zlomeniny horních a dolních končetin.

„Takže zlomeniny pažních kostí, předloktí, potom ty zlomeniny dolních končetin se vyskytují relativně často. Je to občas spojené s tím, že se musí upravovat poloha těch kostí, aby správně srostly, tím pádem musí být hospitalizovaní a ten úraz nepříznivě ovlivní celé ty prázdniny pro ty děti a organizaci té rodiny," říká Smolka.

Takových úrazů ale letos bylo méně než obvykle. A příčina? Podle lékaře za to můžou parné dny: „Já se právě domnívám, že tato extrémní vedra potlačují úrazy, protože fyzická aktivita v tomto vedru asi ani u těch dětí není nijak výrazná. Takže bychom mohli říct, že to vedro trošinku přece jen pomohlo v tom, že ty děti nejsou tak aktivní."

Úrazy ale nahrazují jiné komplikace. Děti se v těchto dnech často pohybují kolem vody, kde jim kromě úpalu hrozí utonutí.

„Tyhlety horké dny jsou nebezpečně spojeny s odvodněním organismu, takže ty děti musí hodně pít, hlavně těm menším dětem se to občas hůře vysvětluje, takže tam to nebezpečí dehydratace je větší. Takže s tímhle jsou děti přijímány častěji. Pravda je ta, že jsme v tomto období měli jenom jedno dítě hospitalizované pro tonutí a to dopadlo naštěstí velmi dobře," popisuje Smolka.

Důležitá je podle něj prevence. Nejen děti by tak měli dostatečně pít, nosit pokrývku hlavy a nezbytný je také dostatečný odpočinek.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio