V Mýtě na Rokycansku dochází voda, město vyhlásilo zákaz plýtvání

14. srpen 2015

Nedostatek vody trápí celé Rokycansko. Mnohé obce a města lidem nedoporučují nebo zakazují, aby napouštěli bazény nebo zalévali zahrady. Často ale marně.

Obecní úřady v Oseku, Volduchách, Březině nebo v Mýtě nedoporučují zalévat zahrady a napouštět bazény pitnou vodou. V Mýtě platí dokonce zákaz plýtvání.

Město si spravuje svůj vlastní vodovod, z obecních vrtů se voda jímá přes úpravnu do vodojemu. Pokud panuje dlouhodobé sucho, spotřeba vody je mnohem vyšší a vrty nestíhají reagovat. Zásoba vody ve vodojemu poklesne a sníží se tlak.

„Pokud vrty nestačí dodávat vodu odebranou, přestane téct i ta voda z kohoutku," varoval před nejhorší možností místostarosta Mýta Pavel Kořen.

Zastupitelé už před několika týdny vyhlásili doporučení a později přímo zákaz nezalévat pitnou vodou zahrady a nenapouštět bazény, efekt byl ale opačný. Spotřeba se ještě zvýšila. Lidé si totiž začali naopak bazény rychle dopouštět a také zalévat.

„Mně to připadá, že je někdy lepší nevyhlašovat žádný zákaz, lidi by nic nevěděli a možná bychom to pomalinku přešli a bylo by to v pořádku. Je to smutné, protože jde o vodu pro ně samotné. Takže oželet kytky nebo zeleninu, kouknout se na to z dlouhodobého hlediska, protože až se stane, že ta voda nebude, tak už potom bude pozdě," dodal Pavel Kořen.

Spotřeba vody je v Mýtě vysoká zvláště o víkendech. Zákaz plýtvání totiž nedodržují hlavně chataři a chalupáři. Pokuty jim ale nehrozí, proto je úřad ani nekontroluje.

autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio