Rekonstrukce Janáčkova divadla oficiálně začala, začátek sezony se neúprosně blíží

Předáním budovy dodavateli dnes oficiálně začala rekonstrukce brněnského Janáčkova divadla. Výměna jevištních tahů a další práce ale začnou až v pondělí a jejich délku zatím nechce nikdo odhadnout. Přitom už 11. září se má začít hrát a o necelý měsíc později má být první premiéra nové sezony, kdy už musí být veškerá jevištní technika v plném provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Janáčkovo divadlo v Brně

Janáčkovo divadlo v Brně | Foto: Tomáš Adamec

Vedení divadla by jistě uvítalo dřívější začátek rekonstrukce, ovšem o těchto investicích rozhoduje město, kam se všechny potřebné materiály dostaly do rady a zastupitelstva se zpožděním.

Navíc jeden z účastníků výběrového řízení podal na poslední chvíli námitku a to celý proces zpozdilo o dalších 10 dní. Teprve toto pondělí pominuly hlavní právní překážky. Včera město podepsalo smlouvu s dodavatelem, který dnes ráno oficiálně budovu převzal.

Janáčkovo divadlo bylo vystavěno v letech 1961-65, historie jeho vzniku však sahá již do samých počátků existence Národního divadla v Brně. Monumentální budova, zčásti obklopená městským parkem, nesoucí znaky tradicionalismu, určená především pro velká operní a baletní představení klasického i moderního repertoáru, byla slavnostně otevřena 2. října 1965.
Pramen: Národní divadlo v Brně

Současná etapa zahrnuje celkem tři kroky. Tím nejdůležitějším a současně nejproblematičtějším je výměna jevištních tahů, které už jsou dávno za hranicí životnosti, nemluvě o technické zastaralosti.

Ve smlouvě je na výměnu stanoveno 40 dní a jak dnes řekl vedoucí jevištního provozu Janáčkova divadla Martin Břečka, je dost nepravděpodobné, že by se tuto lhůtu podařilo zkrátit.

Navíc už příští týden začnou zkoušky na zmíněnou říjnovou premiéru Její pastorkyně k 50. výročí otevření divadla, takže se budou muset dělníci a herci o jeviště podělit. Navržený harmonogram si zatím dodavatel vzal k prostudování a vyjádřit se má v pondělí.

Janáčkovo divadlo v Brně | Foto: Vladan Dokoupil

Další rekonstrukční práce, výměna nouzového osvětlení a fasády divadla už tak kritické nejsou.

Vedení divadla věří, že se vše podaří dokončit včas. Přesto už zvažuje různé alternativy. Například, že pět představení v září by se odehrálo jen se spodní jevištní technologií, tedy točnou a jevištními stoly.

Rekonstrukce Janáčkova divadla v Brně možná ohrozí začátek sezony

Číst článek

To však může být určité riziko. Jako se to ukázalo letos v květnu, kdy těsně před představením baletu Madame Butterfly právě tato technologie selhala. A protože tahy nebyly plně funkční, tak se vůbec nehrálo.

Od té doby sice k podobné poruše nedošlo, ale třeba pro premiéru je to nemyslitelné, před ní už musí být vše zcela funkční.

Pokud by ty právní průtahy z minulých dnů ještě pokračovaly, tak by zřejmě odklad rekonstrukce byl jediným řešením a magistrát s tím v takovém případě počítal.

Roky odkladů

Na druhé straně rekonstrukce Janáčkova divadla, přesněji řečeno její finální etapa, se už řadu let odkládá a další rok bez dostatečně funkčních jevištních tahů by znamenal značné problémy, možná i neplánované omezení provozu.

A nebo také výpadky během představení, což je samozřejmě ta nejhorší možná varianta.

Janáčkovo divadlo | Foto: Tomáš Adamec

I když se vše stihne, nebude ještě Janáčkovo divadlo zcela v pořádku. Je totiž třeba si uvědomit, že budova (v době vzniku velmi moderní) má už 50 let a zejména zázemí je stále původní.

Část mají možnost si prohlédnout i diváci, když před představením Čarokraj vstupují do hlediště služebním vchodem přes zákulisí, ale některé prostory jsou ještě horší.

Šatny pro zahraniční hostující umělce jsou stále vyzdobeny „stylovými" materiály a leckdy i nábytkem z poloviny 60. let. Proto je připravena velká rekonstrukce zázemí. Zatímco aktuální je vyčíslena na 60 milionů korun, na zázemí padne částka vyšší.

Ve hře je i následná rekonstrukce zázemí

Modernizace zázemí ovlivní provoz Janáčkova divadla docela zásadně. V létě 2017 a 2018 bude divadlo uzavřeno nejen během divadelních prázdnin, ale pokaždé také asi dva měsíce před nimi a dva měsíce po nich.

To je samozřejmě zásadní zásah do provozu, takže se připravují náhradní varianty. Operní a baletní soubor najdou dočasný azyl na dalších dvou scénách Národního divadla Brno, což ovšem zase trochu omezí činohru, zvažuje se častější hostování obou souborů mimo Brno.

Vlastní projekt poslední etapy rekonstrukce se ovšem bude muset nejprve přepracovat, možná docela zásadně, protože realizace už má 10 let zpoždění. Vedení divadla hlavně slibuje, že bude působit na magistrát, aby tentokrát smlouvy a finance řešil s dostatečným předstihem.

Protože kdyby k podobným problémům jako nyní mělo dojít i při těch velkých rekonstrukcích, tak by to mohlo skončit obrovským fiaskem.

Janáčkovo divadlo v Brně | Foto: Petr Veber

Ivan Holas, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme