Prezident se sejde s náčelníkem generálního štábu, projednají případnou ochranu hranic armádou

Ochrana hranic při uprchlické krizi a aktivní zálohy Armády České republiky. To budou hlavní témata debaty mezi prezidentem Milošem Zemanem a náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem. Myšlenku využít armádu při ochraně hranice prezident prosazuje. Vojsko ale není součástí Integrovaného záchranného systému a o nasazení vojáků při třetím stupni kontroly musí rozhodnout vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman jmenoval Josefa Bečváře náčelníkem generálního štábu

Prezident Miloš Zeman jmenoval Josefa Bečváře náčelníkem generálního štábu | Foto: Evelyna Kulíšková

Vojáci by mohli hlídat klíčová místa společně s policisty a to ve zdvojených hlídkách, vojenská policie pak může pracovat samostatně. Nasazení armády ale není, jak upozornil první zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun, nic jednoduchého.

„Náčelník generálního štábu má v kompetenci změnou určitých opatření, organizací, výcvikem a tak dále, ten daný počet uvolnit. Jakmile by ale byly požadavky vyšší, musí s tím být seznámeni politici. S tím, že je tady rozpor v plnění úkolů, které nám politici dali předtím,“ uvedl Baloun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident s náčelníkem generálního štábu projedná případnou ochranu hranic armádou. Hostem Ranního Interview byl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý

Vláda rozhodla o nasazení armády například po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Kromě kabinetu pak může o takzvanou součinnost armády při mimořádné situaci požádat i hejtman. Tak, jak to kraje dělají při povodních.

O počtu vojáků, kteří budou uvolnění ze svých armádních povinností na pomoc policii, rozhoduje náčelník generálního štábu. Prezident Miloš Zeman už s ním téma probíral v červenci a padla i konkrétní čísla.

„Setkal jsem se také s náčelníkem generálního štábu generálem Bečvářem, který mě informoval, že armáda je připravena poslat na hranice asi 1500 vojáků,“ zhodnotil červencovou schůzku Zeman.

V tomto týdnu se ale objevilo ještě vyšší číslo. Podle České televize počítá ministerstvo obrany v krajním scénáři s nasazením víc než 2500 vojáků. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý v ČRo upozornil, že by to nebylo poprvé, kdy by se armáda podílela na ochraně hranic.

„Je potřeba vidět, že situace se vlnou migrantů neustále zhoršuje a mohlo by se opravdu stát, že budou používat jiné kanály, ne pouze regulérní hraniční přechody a komunikace, a v takovém případě bude potřeba posílit policii v pohraničních oblastech,“ uvedl Šedivý.

Speciální výcvik

Vojáci, kteří by měli pomáhat na hranicích policii, by podle něj potřebovali speciální výcvik. „Jakmile se určí kolik vojáků a na jaké úkoly bude použito, náčelník generálního štábu podle pokynů policie musí zahájit přípravu. Protože tam to znamená, že vojáci musí mít určité jiné zkušenosti z výcviku, jinou přípravu než regulérní vojenskou činnost,“ dodal.

Definitivně o počtech vojáků, kteří by v případě potřeby sloužili při ochraně hranic společně s policisty, rozhodne vláda 20. srpna.

Česká armáda má nyní zhruba 21 tisíc vojáků, letos by měla přijmout další dva tisíce lidí.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme